De eerste winterprik is er dan toch gekomen en samen met deze koudegolf komt ook de vraag naar (nood)opvang voor daklozen weer naar boven. In Mechelen hebben we het afgelopen jaar goede afspraken gemaakt tussen de verschillende partners, zodat niemand in de kou zou blijven staan. Via onze samenwerkingsakkoorden met de verschillende armoedeorganisaties werd een extra winterdienstverlening opgezet, waar hulpzoekenden steeds terecht kunnen. Daarnaast zorgde de stad en het OCMW voor een oplossing inzake dringende noodopvang.
In de schoot van het bestaande armoedeoverleg is er een aparte winteroverleg opgestart. Naast de afdeling welzijn, het OCMW en de armoedeorganisaties zelf waren ook extra relevante partners zoals voedselhulpinitiatieven, welzijnswerkers, de afdeling wijk- en dorpszaken en de afdeling preventie en veiligheid aanwezig.
“Op vraag van dit overleg bundelde het OCMW-Sociaal Huis en de afdeling welzijn het aanbod rond ‘winterhulp’ in een vraaggerichte gids. Deze gids is een hulpmiddel voor doorverwijzers, hulp- en dienstverleners, intermediairen en vrijwilligers om hun doelpubliek of cliënten bij te staan tijdens de winter. De gids geeft een kort overzicht van diensten en verenigingen die mogelijk een antwoord bieden op bepaalde hulpvragen. Meer bepaald gaat het over doorverwijzing, eenzaamheid thuis, het bekomen van een warme maaltijd en andere materiële hulp, mobiliteit en acute winteropvang.” weet Schepen van Welzijn Ali Salmi.
“Het OCMW is in de eerste plaats het aanspreekpunt indien er problemen zijn. We laten mensen die specifieke ‘winterproblemen’ hebben zeker niet in de kou staan en trachten er alles aan te doen om deze mensen te helpen. We verwachten dat de mensen die met deze problemen kampen ook daadwerkelijk naar het OCMW stappen, zodat we een reëel zicht krijgen op de omvang van dit probleem in Mechelen. Op die manier kunnen we de hulpverlening en begeleiding hierop afstemmen. Via de media wordt er wel steeds de noodklok geluid, maar in de realiteit merken we via het OCMW hier weinig van”, zegt OCMW-voorzitter Koen Anciaux
Natuurlijk is het OCMW niet alleen om deze problemen op te vangen. Via onze samenwerkingsakkoorden met de armoedeorganisaties De Lage Drempel en de Keeting heeft de Stad middelen vrijgemaakt om ondermeer specifiek rond winteropvang te werken. De Lage Drempel krijgt vanaf dit jaar zelfs meer financiële middelen van de stad. Zo kunnen hulpzoekenden ook hier steeds terecht met alle vragen. We verwachten wel dat deze organisaties de mensen ook daadwerkelijk doorverwijzen naar het OCMW indien er zich problemen voordoen inzake opvang en een slaapplaats. Indien er zich echt acute situaties voordoen, kan men zich wenden tot het stadsbestuur of OCMW. Tot op vandaag heeft ons nog niemand gecontacteerd.
Via het Crisisinterventiecentrum (CIC) hebben we een noodopvang opgezet. Het CIC is er voor mensen in een crisissituatie. Je kan er terecht voor gesprekken en ook voor opvang (maximaal 10 dagen). In die periode moet er door de relevante partners een permanente oplossing gezocht. Voorwaarde is wel dat de hulpzoekende zich engageert om een oplossing te zoeken.
Eind december heeft het college beslist om middelen vrij te maken voor een extra kleinschalig project rond noodopvang van het OCMW in samenwerking met de Parochiale Werken. Dit project wordt momenteel uitgewerkt en zal in de toekomst nog een extra opvang garanderen. “Als stad Mechelen en OCMW hebben we dus zeker niet stilgezeten inzake winteropvang. Iedereen kan en zal geholpen worden die zich via het OCMW komt aanmelden. In Mechelen laten we niemand in de kou staan!”, aldus Koen Anciaux en Ali Salmi.