Home Gebouwen

Gebouwen

door lukasceunen

Zo begint het voor Reflex in een ruimte boven een bakkerij in de Adegemstraat. Vervolgens gaat het naar de paters in de Kroonstraat. Daar wordt Reflex echter opgepakt, en de medewerkers moeten noodgedwongen gaan uitzenden vanuit een piepklein zolderkamertje, alweer in de Adegemstraat.

Een straalverbinding vanuit deze geïmproviseerde studio naar het gebouw van de paters zorgt ervoor dat het radiosignaal ook nog effectief uitgezonden kan worden.

Een (tijdelijk) vast onderkomen wordt uiteindelijk gevonden in een pand aan de Adegemstraat 108. Een meterslange kabel overbrugt letterlijk de technische uitzendproblemen die daarbij opduiken.

Radio Reflex, op dat moment 24 op 24 uur on air, barst zo goed als uit zijn voegen aan het begin van 1983. Er wordt uitgekeken naar een aangepast studiocomplex dat gevonden wordt in het Euroshoppinggebouw, ook al omdat dit hoge koopcentrumgebouw de ideale plaats is voor een antenne. In november 1983 opent Reflex de deuren in dit complex aan de Leermarkt.

De volgende tien jaar zal dit het adres blijven van de meest professionele radio in Mechelen, tot het oog van de medewerkers valt op een pand aan de Meysbrug 2, even verderop. Tot medio 2005 wordt er vandaar radio gemaakt door de jongens en meisjes van Reflex in een comfortabel gebouw van 250 m┬▓ waarvan de inrichting zo’n 75 000 euro heeft gekost.

Drie volwaardige radiostudio’s, een eindregiekamer, een discotheek, het secretariaat, een vergaderruimte, drie kantoren, een redactielokaal, een keuken en een bergruimte illustreren daar de groei die Reflex heeft doorgemaakt sinds… de ruimte boven de bakkerij.

Tijden veranderen, dit ook zo bij het radiomaken. Technische toestellen worden compacter waardoor ook de ruimtes voor studio’s en eindregie kunnen aangepast worden. Dit, in combinatie met de bouwplannen van de eigenaar van het pand aan de Meysbrug, brengt Reflex naar de Olivetenvest. Een locatie met zicht op de schitterende binnenruimte van het Olivetenhof is vanaf mei 2005 de plaats van waaruit Reflex-medewerkers hun ding doen.

In het najaar van 2017 ruilt Reflex het Olivetenhof in voor een plaatsje in het gloednieuwe stadion van KV Mechelen. De nieuwe studio bevindt zich letterlijk enkele meter van het grasveld. Dit moderne gebouw stelt de Reflex-ploeg in staat om op een comfortabele en eigentijdse manier radio te maken.