De stad Mechelen werkt samen met twee bedrijven uit de sociale economie om jongeren uit het deeltijds onderwijs tewerk te stellen. Op basis van een samenwerkingsovereenkomst met de stad begeleiden De Ploeg en Levanto deze leerlingen tijdens het uitvoeren van hun deeltijdse job bij externe partners. “Deze jongeren krijgen de kans om hun opleiding te combineren met de nodige werkervaring. Uit de evaluatie van de activiteiten van de Ploeg en Levanto blijkt dat deze projecten ervoor zorgen dat de jongeren beter gewapend zijn wanneer ze op de arbeidsmarkt op zoek gaan naar een job. Zo vermijden we dat ze in de langdurige werkloosheid terecht komen”, zegt schepen van Sociale economie en Onderwijs Caroline Gennez (sp.a).
Levanto voorziet in opdracht van de stad een brugproject voor leerlingen uit het deeltijds onderwijs. Het sociaal economiebedrijf krijgt hiervoor een jaarlijkse toelage van €47.500. “Tijdens het schooljaar 2010-2011 heeft Levanto leerwerkovereenkomsten afgesloten met 51 leerlingen. Bij het begin van het schooljaar 2011-2012 waren reeds 38 leerlingen gestart. Deze jongeren werken deeltijds in bv. rust- en verzorgingstehuizen, het LASatelier van RESOC, Natuurpunt, KV Mechelen, Planckendael of de jeugdherberg.” gaat Caroline Gennez verder.
Levanto heeft ook een eigen leerwerkploeg die voor openbare besturen en vzw’s allerlei taken kan uitvoeren: renovatiewerken, onderhoudstechnieken jeugdanimatie, onthaal en administratie. Het brugproject had een bezettingsgraad van 94%, terwijl de stad 80% had vooropgesteld. Daarnaast worden nog eens 9 leerlingen tewerkgesteld in de non-profitsector in het kader van de Sociale Maribel.
De Ploeg krijgt van de stad Mechelen een jaarlijkse toelage van €21.000 voor brugprojecten. Zij stellen eveneens jongeren uit het deeltijds onderwijs tewerk bij vzw’s of overheden. Tijdens het schooljaar 2010-2011 werden 21 jongeren begeleid, bij de start van dit schooljaar waren er reeds 15 jongeren begonnen. De Ploeg heeft 13 externe partners om deze jongeren deeltijds tewerk te stellen, goed voor een totaal van 27 plaatsen bij o.a. De Nekker, Prisma, rust- en verzorgingstehuizen, buitengewoon onderwijs, Ivarem en kinderdagverblijven. “Sommige jongeren hebben specifieke problemen zoals ADHD en ook minderjarige vluchtelingen zonder begeleiding kunnen bij De Ploeg terecht. Sinds dit schooljaar zet De Ploeg sterk in op ouderbetrokkenheid: elke ouder wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Zo merken we dat de jongeren meer opgevolgd worden door hun ouders en ook meer steun krijgen”, weet vult Caroline Gennez.
De ervaringen die jongeren opdoen bij Levanto en De Ploeg, helpen hen op weg naar een voltijdse job. Naast hun opleiding op de werkvloer krijgen de leerlingen ook sollicitatietraining en begeleiding bij de zoektocht naar geschikte vacatures. “Soms gaat het om jongeren uit een kansarme omgeving, leerlingen die vaak spijbelen of al meerdere keren hun jaar hebben overgedaan. Door leren en werken te combineren en hen individueel te begeleiden, verhogen we hun kans op het behalen van een diploma waarmee ze op de arbeidsmarkt terecht kunnen”, besluit Caroline Gennez