Van 20 tot 26 april is het Digitale Week. Een hele week lang kan je in Vlaanderen en ook in Mechelen proeven van de digitale wereld. Talrijke gratis of goedkope workshops maken je wegwijs in het digitale bos van multimedia. Thema dit jaar is ‘Kijken naar de toekomst’. Ook Erfgoeddag is van de partij.
“Voor heel wat mensen zijn internet, software, sociale media, apps en andere digitale toepassingen niet meer weg te denken. We mogen echter niet vergeten dat deze nieuwe media niet voor iedereen dagelijkse kost zijn. De Digitale Week is een week vol multimedia-activiteiten die iedereen wil tonen dat je van deze nieuwe media niet bang hoeft te zijn”, aldus schepen van ICT Walter Schroons (CD&V). Het initiatief komt van Linc vzw en wordt georganiseerd door plaatselijke organisaties in heel Vlaanderen en Brussel. Ook de stad Mechelen werkt aan de Digitale Week mee en dit al voor het vijfde jaar op rij.
Digitale inclusie
Het initiatief van de Digitale Week kadert in de doelstellingen van het Lokaal Sociaal Beleidsplan rond de toegang tot basisrechten en het tegengaan van mogelijke achterstelling. Waar de Digitale Week aanvankelijk de nadruk legde op de digitale kloof en het verband met laaggeletterdheid en kansarmoede, werd dit initiatief afgelopen jaren uitgebreid naar het ruime thema van digitale inclusie. Steeds meer aandacht gaat naar mediawijsheid (kritisch omgaan met nieuwe media) en een e-inclusieve maatschappij (alle burgers toegang verlenen tot nieuwe media). De thema’s en doelgroepen van de Digitale Week werden sterk uitgebreid. “Digitalisering is niet meer te stoppen. We willen graag dat elke inwoner van Mechelen mee op de kar springt”, zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en OCMW-voorzitter. “Daarom is het belangrijk dat we voldoende informatie geven en de drempel laag houden zodat alle Mechelaars van de nieuwe media kunnen profiteren. De Digitale Week draagt hiertoe bij.”
Wat kan je in Mechelen zoal doen tijdens de Digitale Week?
In Mechelen biedt de Digitale Week een waaier aan workshops aan. Leer de stadswebsite verkennen, kom alles te weten over de elektronische identiteitskaart en het gebruik van het e-loket, zet je eerste digitale stapjes met een basiscursus pc of internet voor beginners, of leer hoe je een eigen webpagina kan aanmaken. Zonder, met weinig of met digitale voorkennis, er zijn workshops voor iedereen! De verschillende partners zorgen voor dit leerrijke aanbod.
Erfgoeddag doet ook mee
Erfgoed is overal. Ook op het web. Tal van online platformen zoals blogs en beeldbanken herbergen een schat aan gedigitaliseerde collecties. Dankzij deze tools zijn we slechts enkele muisklikken verwijderd van een reis in de tijd. Tijdens de Digitale Week tonen erfgoedzorgers je de weg in de schat aan Mechels erfgoed op het web. Wil je zelf een stukje erfgoed digitaal bewaren voor de toekomst? Dat kan tijdens een tweede workshop van de Erfgoedcel. Neem foto’s uit de oude doos mee om in te scannen en zorg mee voor digitaal erfgoed in de toekomst.
Wordt Mechelen de Digitaalste Stad van Vlaanderen?
Tijdens de Digitale Week gaat LINC vzw op zoek naar ‘de Digitaalste Stad van Vlaanderen’. De Mechelaars kunnen er mee voor zorgen dat onze stad deze prijs verdient door mee te doen aan de wedstrijd op www.digitalesteden.be. De stad met de meeste deelnemers (in verhouding tot totaal aantal inwoners) wint aan het einde van de Digitale Week de titel en volgt Roeselare op als Digitaalste stad van Vlaanderen.