Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, kent een premie van 471 610,71 euro toe voor de derde restauratiefase van de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. In deze fase worden de lage gevels met de gebrandschilderde glas-in-loodramen aangepakt. De kathedraal is sinds 1938 beschermd als monument.
“In vorige restauratiefases werden al gedeelten van de buitengevels gerestaureerd,” aldus minister Bourgeois. “Met deze premie worden nu de gevels van de lokalen aan weerszijden van de noordelijke dwarsbeuk en de bovenliggende zones gerestaureerd. Het grootschalige restauratieproject werd in 1985 toegewezen aan de architecten Roosemont en Doms. De opdracht voor de glas-in-loodramen werd omwille van de specifieke deskundigheidseisen toegewezen aan de heer Van der Snickt.”
De algemene restauratie van de gevels betreft alle werken die nodig zijn voor het behoud en herwaardering van de buitengevels. De aanpak uit de vorige fasen wordt grotendeels doorgetrokken. Na reiniging van de gevels wordt de precieze omvang van de schade bepaald. Zoveel mogelijk historisch steenwerk wordt bewaard. Te sterk verweerde delen worden hersteld met plastische herstelmortel of vervangen door nieuwe natuursteen, waarbij de nieuwe stenen zoveel mogelijk van dezelfde geologische oorsprong moeten zijn als de historische stenen. Ontbrekende stukken worden waar nodig en mogelijk vervolledigd. De gebrandschilderde glas-in-loodramen worden gedemonteerd en in het atelier van de restaurateur gereinigd en conserverend behandeld. Na hun behandeling worden ze teruggeplaatst achter nieuwe voorzetbeglazing die de historische panelen tegen extreme weersinvloeden beschermt.
Wanneer de buitenrestauratie voltooid is volgt de restauratie van het interieur. De technische installaties worden dan aangepast in functie van een gepast binnenklimaat, het binnenhuis wordt geschilderd met conservering van de muur- en gewelfschilderingen, het meubilair en kunstwerken worden hersteld.