Sp.a Mechelen heeft veel vragen bij de voorgestelde stadsbegroting, maar toont zich nu al ongerust op basis van de informatie die de coalitie van Vld-Groen-N-VA-CD&V gisteren vrijgaf. “De partij is verontwaardigd over de keuzes die het stadsbestuur maakt om te besparen. Burgemeester Somers stelt wel dat de belastingen niet omhoog gaan, maar de voorstellen zijn wel degelijk een vorm van verkapte belastingen en een aanslag op de dienstverlening”, aldus Karel Geys.
Het staat al duidelijk vast dat de nieuwe besparingsmaatregelen diep in de buidel tasten van alle Mechelaars. Op basis van de uitgaven van een doorsnee Mechels gezin met twee kinderen maakte sp.a Mechelen een kleine rekensom.
Voor het voetbalabonnement van vader en kinderen betaalt de familie 3 euro per match extra. De Stad schaft haar bijdrage in de kostprijs van alle Lijnabonnementen af. Dat kost een gemiddeld gezin al gauw meer dan 100 euro per jaar. Eén keer per maand naar de cinema: 2 euro extra. Wanneer het gezin een beroep doet op het stadsbestuur voor sport, cultuur en burgerzaken, lees het afhalen van noodzakelijke documenten of het afhuren van een sportzaal: bijbetalen. “Cinema duurder maken, dat kan ook tellen voor jongeren.”, zegt Karel Geys.
Frappant is ook dat tweeverdieners meer zullen moeten betalen voor voor- en naschoolse opvang omdat de stad hiervoor de subsidies schrapt. En dit terwijl het bestuur zich wil profileren als kindvriendelijke stad met nota bene een Schepen van Gezin.
“Op die manier zullen vele Mechelse gezinnen al gauw 200 à 300 euro per jaar meer moeten ophoesten”, aldus Karel Geys. En dan spreken we nog niet over de eventuele bijpassing voor de rusthuisfactuur van de grootouders die OCMW-voorzitter Koen Anciaux recentelijk verhoogde. Nog een voorbeeld: premies voor verbeteringswerken aan een oude woning: afgeschaft. Slachtoffer van graffiti: geen steun meer van de stad. Premie voor extra beveiliging tegen inbraak: afgeschaft. Dit is maar een greep uit de premies die afgeschaft worden. “Dit staat haaks op het ambitieuze, duurzame beleidsakkoord. Eén voorbeeld: dé eerste klimaatneutrale stad van Vlaanderen worden met het grootste aantal passiefhuizen, maar tegelijkertijd de premie om de bouw ervan aan te moedigen afschaffen. Kan de kloof tussen woord en daad groter zijn?”, aldus Karel Geys.
Bovendien kan de stad door deze begroting een andere ambitie niet waarmaken. Een kwalitatieve dienstverlening voor het steeds groeiend aantal Mechelaars komt door het massaal schrappen van banen op de helling te staan. “Raken aan de tewerkstelling op lokaal vlak, is raken aan de dienstverlening aan de burger, las ik vandaag nog bij de VVSG.”, aldus Karel Geys. Volgens Burgemeester Somers is het in goede banen leiden van de onafwendbare groei van onze Stad nochtans een topprioriteit voor deze meerderheid.
“Ik ben benieuwd of de besparing op de bebloeming in onze stad, om maar iets te noemen, evenredig zal zijn met de besparingen die elke Mechelaar zal voelen. In financieel benarde tijden is het nog meer een kwestie van tijdens een begrotingsopmaak de juiste prioriteiten te leggen”, besluit Geys.