
Het monument van de weggevoerden dateert uit 1921 en is gelegen bij het drukke spoorwegstation van Nekkerspoel. “Het bronzen beeld van een man met gebogen hoofd en gebogen knie vertolkt de onmacht en de treurnis van de bevolking ten opzichte van de bezetter”, verduidelijkt Greet Geypen.
Het gedenkteken herinnert aan de beide oorlogen en vormt een materialisatie van het herdenken van een collectief trauma en brengt tevens hulde aan de slachtoffers. Het beeld is het werk van de Mechelse beeldhouwer Jef Van Goolen (1885 – 1944) en genereert het leed van de bevolking tijdens de oorlog.
Kunsthistorisch patrimonium
Het oorlogsmonument op het Sint-Romboutskerkhof is vrij sober en evenwichtig opgebouwd en behoort tot het oeuvre van Ernest Wijnants (1878 – 1964). Oorspronkelijk was Ernest Wijnants werkzaam in de meubelindustrie, waar hij bevriend werd met Rik Wouters.
Het gedenkteken werd 12 juli 1924 plechtig ingehuldigd op de Hendrik Speecqvest, in 1964 werd het verplaatst naar het Sint-Romboutskerkhof. “Het beeld werd gerestaureerd in 2004 en wegens heraanleg van het plein nogmaals verplaatst naar de huidige locatie aan de zuidzijde van de Sint-Romboutskathedraal”, aldus de schepen van Monumentenzorg.
Het heldenmonument op de begraafplaats in de Ziekebeemdenstraat is een werk van de Mechelse beeldhouwer Boudewijn Tuerlinckx (1873 – 1945), dat centraal staat op het ereperk van de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. De beeldengroep geeft op een ingetogen manier een realistisch beeld van het leed veroorzaakt door de gruwelen van een oorlog.
“Mechelen heeft de naam en faam een kunsthistorisch patrimonium te bezitten. Het is dan ook van groot belang dat wij ons cultureel erfgoed onderhouden en alle kansen geven om verder te evolueren, zonder daarbij aan waarde in te boeten”, verklaart Greet Geypen.
Onroerend Erfgoed is een agentschap van de Vlaamse Overheid dat samen met de stedelijke diensten Monumentenzorg het onroerend erfgoed onderzoekt en beschermt.