Giraf Barbie brengt stevig jong ter wereld
Dinsdagavond kwam er een nieuwe bewoner bij op de savanne in Planckendael. Om 19u15 schonk mama Barbie het leven aan ‘Ndale’ een groot en stevig jong. De geboorte verliep zeer vlot. In iets minder dan 2 uur werd het kalfje geboren. De meeste worpen bij giraffen duren 3 tot 4 uur. De verzorgers volgden alles via camera’s en zagen om 17u30 de voorpootjes tevoorschijn komen. Een uurtje later was ook het kopje er en nog drie kwartier later plofte het diertje, na een val van twee meter, op de zachte ondergrond van de stal.
Mama en jong doen het goed
Mama Barbie likte haar jong, een mannetje, onmiddellijk droog en om 20u00 waggelde het al op zijn stekkebeentjes. De verzorgers zagen het een half uurtje later ook drinken. Het is een groot girafje, ongeveer 1m80 dat stevig op zijn poten staat. De kleur van de vacht is nu nog vrij licht, maar dat kan nog veranderen.
Het is voor Barbie haar derde jong dat ze op de savanne ter wereld brengt. De draagtijd van giraffen bedraagt 14 tot 15 maanden. Mannetjes worden tot 5,30 meter hoog, vrouwtjes strekken meestal de nek tot 4,30m. Ze zijn de hoogste dieren ter wereld en toch hebben ze maar 7 nekwervels, net als een muis. Ook hun tong heeft unieke afmetingen: wel 45 cm lang.
Dartelen in de zonneschijn
Dit sierlijke diertje verkent vandaag al het buitenperk en maakt kennis met de andere giraffen Diamant, papa Baridi, Karega en Megara. Het begroet ook de Kaapse elandantilopen, de impala’s en de grappige helmparelhoenders die met de giraffen de savanne delen.
Bedreigde soort
Deze giraffen zijn een bedreigde ondersoort en gelijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan nog slechts een 200 tal in leven is. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook de giraffen ‘in situ’ (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van een waterput voor de lokale bevolking. Zo konden we €12.000 schenken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie tussen mens en dier voor water en verbetert zowel de sociale als de economische situatie van de bevolking. Zo herstellen we een stukje de harmonie tussen mens en dier.