Vandaag plantte Technopolis, het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie, een meiboom op het dak; het symbool dat het hoogste punt is bereikt bij de bouwwerken van de uitbreiding. In totaal wordt het Vlaamse doe-centrum 33% groter. De nieuwe zones moeten klaar zijn tegen het voorjaar van 2013. De werken beletten Technopolis echter niet om opnieuw een goed gevuld zomerprogramma voor te stellen.
Uitbreiding
Technopolis startte in januari met de aanbouw van twee nieuwe gedeeltes. Technopolis bouwt aan twee nieuwe zones, een workshopruimte, een labo en een informatiecentrum voor leerkrachten. Daarnaast wordt er een nieuwe multifunctionele ruimte aangebouwd waarin diverse evenementen kunnen plaatsvinden. Om iedereen te bereiken met wetenschap en technologie, breidde het Vlaamse doe-centrum zijn aanbod al uit met de Doe-tuin in 2006 en het Kinder-doe-centrum in 2007. Deze doelgroepenaanpak wordt verder doorgedreven in de huidige uitbreiding.
Om jongeren een beter beeld te geven van hun talenten en hen bewust te maken van de creatieve uitdagingen in de wereld van wetenschap en technologie, komt er een zone voor jongeren van 8 tot 14 jaar en een zone voor een ruim publiek, waarmee ook jongeren van 14 tot 18 jaar in schoolverband aangesproken worden.
Daarnaast bouwt Technopolis een workshopruimte en een labo waar leerlingen de mogelijkheid krijgen hands-on activiteiten uit te voeren: van DNA-analyse tot 3D printen. De bedoeling is de theorie om te zetten in de praktijk met proeven en experimenten die vaak op school niet mogelijk zijn.
Tot slot creëert Technopolis een informatiecentrum dat het aanbod aan educatief materiaal rond wetenschap en techniek in Vlaanderen samenbrengt voor leerkrachten. Hier kunnen ze zich informeren, het aanbod testen en evalueren, opleidingen volgen, materiaal lenen en aanschaffen of op basis van hun feedback samen met Technopolis nieuw educatief materiaal ontwikkelen.
“De opening van de uitbreiding is voorzien voor het voorjaar van 2013. En tot nu toe zitten we goed op schema. In januari zijn we gestart en nu zitten we al aan het dak. De planning is strak, maar haalbaar. Technopolis haalde in 2000 al het wereldrecord ‘science centre bouwen’ met 625 dagen van de officiële beslissing tot de officiële goedkeuring.
Met deze uitbreiding willen we een nog groter publiek dichter bij wetenschap en technologie brengen. Een absolute noodzaak! Kijk maar hoe de smartphone, laptop, auto, zonnepanelen,… ons dagelijks leven beïnvloeden. Wetenschap en technologie zijn de motor voor onze toekomst”, aldus Erik Jacquemyn, Gedelegeerd bestuurder van Technopolis