Vandaag hebben Caroline Gennez, Jan Straetmans en Niels Van Mossevelde van sp.a Mechelen enkele speerpunten voorgesteld van het cultuurprogramma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voor sp.a is cultuur zoveel meer, denk maar aan de onschatbare sociale waarde door Mechelaars bij elkaar brengen, de economische effecten en het belang van het imago van Mechelen als kunststad. Onze stad heeft een rijk cultuurlandschap waar we trots op mogen zijn, maar tegelijkertijd ook nog heel wat onbenut potentieel. Bovendien mag cultuur van sp.a best wat gewaagder, experimenteel en vooruitstrevend zijn, en hoeven we niet alleen te kiezen voor mainstream. Tegelijkertijd willen we in onze stad voldoende ruimte creëren voor cultuur in alle mogelijke betekenissen, van kleine buurtprojecten rond kunst tot grote voorstellingen.
Meer cultuurinfrastructuur is een belangrijke voorwaarde om meer Mechelaars te laten participeren. Op de grond tussen De Nekker en Utopolis, wil sp.a een podium-, dans- en concertzaal zien verrijzen met een capaciteit van maximum 2500 personen. De programmatie en de invulling moet voor sp.a divers zijn. Dankzij een optimale benutting van de ruimte, kan deze zaal ook multifunctioneel zijn. Zo wil sp.a onder de tribunes repetitieruimtes creëren voor Mechelse groepen, en indoor infrastructuur voor skaters. Ook de noodzakelijke podiumzaal voor 800 personen kan hier met behulp van een modulair systeem ondergebracht worden. sp.a wil bovendien dat de zaal CO2- en geluidsneutraal is.
Om het Mechelse cultuurlandschap nog meer leven in te blazen, vindt sp.a het nodig om op een meer gestructureerde manier te werk te gaan dan een ad hoc-beleid te voeren. Via structurele overlegmomenten kunnen de Mechelse kunstenorganisaties meer betrokken worden en meer inbreng krijgen in het cultuurbeleid. We hebben heel wat waardevolle culturele partners, maar de stad benut hun expertise momenteel niet maximaal, brengt hen weinig samen voor advies en pakt hier weinig mee uit naar buiten. Nieuwe kunstenorganisaties die Mechelen als uitvalsbasis kiezen, wil sp.a een subsidie geven via een nieuw toelagereglement. Zo creëren we nog meer diversiteit in het cultuurlandschap. Andere stedelijke subsidievormen kunnen transparanter. Links met andere beleidsdomeinen zoals jeugd willen we meer in de verf zetten. Het kinderkunstenfestival waarvan dit jaar de eerste editie plaatsvindt, moet bv. een jaarlijks terugkerend evenement zijn om Mechelen Kinderstad ook op de culturele kaart van Vlaanderen te zetten.
Cultuur via Radio Caroline
Wat sp.a Mechelen voor ogen heeft met een gedurfd cultuur- en evenementenbeleid, laat ze zien op woensdag 27 juni met Radio Caroline. Op een boot in het Keerdok bouwt sp.a een feestje voor alle Mechelaars. Radio Caroline was één van de eerste piratenradio’s die in de jaren zestig uitzonden vanop een boot voor de Britse kust. Tussen 16u en 22u kan je dit alles volgen op Radio Reflex 104.8fm, wereldwijd via livestream op radioreflex.be of je kan er gewoon zelf bij zijn, inkom gratis. Muziek speelt uiteraard een centrale rol met optredens van Bash, Patrick Riguelle met De Laatste Showband Deluxe, dj Sam Ostyn, Guy Mortier, Pardon Service, Jo Leemans en dj Tumult!. Tussen 16u en 17u kiezen bekende Mechelaars zoals Yves Desmet en Michaël De Cock hun favoriete muziek. En er valt nog veel meer te beleven: je kan de halve finale van het EK voetbal Spanje-Portugal volgen op groot scherm, met tijdens de rust een mini-derby tussen beloften van KV en Racing Mechelen. Sportievelingen die zelf een balletje willen trappen, kunnen dat op het pannaveld. Naast cocktails en hapjes staan er een demonstratie koken met de sterrenchef van restaurant Folliez en bierproeven met Jean Blaute op het programma. Twee graffitikunstenaars geven het beste van zichzelf en hun werk wordt geveild voor een goed doel. Michiel Devlieger praat alles vakkundig aan elkaar.