De Europese Zwarte populier is de meest zeldzame inheemse boomsoort in Vlaanderen, de soort is in haar voortbestaan bedreigd. Regionaal Landschap Rivierenland werkt aan het
behoud van het laatste autochtone exemplaar van de provincie Antwerpen. De uitvoering van het onderhoudsplan is gestart met de eerste snoeiwerken. Regionaal Landschap Rivierenland zet zich al enkele jaren in voor het behoud van het unieke erfelijke materiaal van bomen en struiken die van nature in Vlaanderen voorkomen. Zo worden zaden geoogst van deze Planten van Hier, en worden afzonderlijke exemplaren beschermd door aangepaste beheerwerken.
Uit een gebiedsdekkende inventarisatie voor de provincie Antwerpen blijkt de aanwezigheid van slechts één autochtone Zwarte populier in de provincie, langs de Dijle te Muizen. De boom is onderhouden als knotboom en bevindt zich momenteel in een staat van achterstallig onderhoud. De stam is hol en op de knot zijn verschillende zware takken gevormd. Het risico op uitbreken van deze takken of het volledig instorten van de boom is reëel.
Dankzij een Europees project voor plattelandsontwikkeling kan Regionaal Landschap Rivierenland zich inzetten voor het behoud van deze unieke boom. Het behoud van deze boom, zowel het genetisch materiaal als de huidige verschijningsvorm, is om ecologische en cultuurhistorische redenen erg belangrijk. Om te voorkomen dat de boom bezwijkt onder het gewicht van de zware gesteltakken is het noodzakelijk dat de boom geknot wordt. Omdat het risico groot is dat de boom deze herstelmaatregel niet overleeft wanneer die uitgevoerd wordt in één snoeibeurt, is een onderhoudsplan opgemaakt dat de werken spreidt over een achttal jaar.
Dankzij de medewerking van het Instituut voor Bos‐ en Natuuronderzoek, het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed en de betrokken eigenaars, kon de eerste snoeifase uitgevoerd worden. Met het snoeihout werd een takkenril gemaakt rond de wortelzone van de boom, zodat ook de groeiplaats zelf beschermd wordt. Partners bij de realisatie van het project: Regionaal Landschap Rivierenland, Stad Mechelen, Instituut voor Natuur‐ en Bosonderzoek, Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Treexpert bvba, Plant van Hier, Provincie
Antwerpen, Vlaamse Landmaatschappij, Europa, de Vlaamse Overheid en de betrokken eigenaars.