Lola, het nieuwe sneeuwluipaardvrouwtje van Planckendael, zet nu haar eerste stapjes buiten! Sneeuwluipaarden zijn zeer bedreigd. Er zijn er nog zo’n 4.000 in de natuur. Planckendael speelt een belangrijke rol in het internationale kweekprogramma. Het zou fantastisch zijn mocht het meteen klikken tussen Lola en het mannetje Kedar. En wie weet over zo’n 100 dagen…
Oogappel Laila, het sneeuwluipaardje dat in de lente van vorig jaar het levenslicht zag in Planckendael, verhuisde in september naar Engeland. Ze is van cruciaal belang voor het kweekprogramma van de sneeuwluipaarden en hopelijk zorgt ze daar volgend paarseizoen voor welpjes.
Voor Kedar kwam er in oktober een nieuw vrouwtje en dat is Lola. Na een quarantaineperiode van 30 dagen is Lola klaar om op ontdekking te gaan in haar buitenverblijf. Af en toe neemt ze schoorvoetend een kijkje. Benieuwd, maar ook bang voor die nieuwe omgeving. Wellicht gaat ze elke dag een beetje verder en durft ze steeds wat meer. Met wat geluk kan je haar dit weekend ‘spotten’ in Planckendael en beleef je samen met haar de start van haar nieuwe leven.
Eind oktober kwam sneeuwluipaard Lola vanuit Stuttgart naar Planckendael. Ze is geboren in het voorjaar van 2007 en is dus nu 4 ½ jaar oud. Kedar, het mannetje, is 5 ½ jaar oud. Lola en Kedar kunnen misschien nog dit paarseizoen, dat loopt van december tot februari, paren en er is dus een kans dat we in de zomer van 2012 jongen zullen hebben. De draagtijd bij sneeuwluipaarden duurt ongeveer 100 dagen.
Sneeuwluipaarden zijn echte bergbeklimmers en komen in de hooglanden van Centraal Azië voor. Ze zijn heel schuw en moeilijk te traceren in de natuur. Er zijn nog maar tussen de 4000 en 6500 exemplaren van deze bedreigde diersoort over.
In de Centraal-Aziatische gebergtes, o.a. de Himalaya, leven ze in conflict met herders die er hun kudden hoeden. De sneeuwluipaarden peuzelen regelmatig een geit of een schaap op. Een gemakkelijke en beschikbare prooi, want hun natuurlijke prooien, de wilde bergschapen en geiten, verdwijnen door tussenkomst van de mens. Ook de illegale jacht voor hun prachtige pels gaat nog altijd door. Bontjassen zijn spijtig genoeg nog altijd gegeerd. Voor hun beenderen, penis, snorharen,… worden grote sommen neergeteld in de Chinese geneeskunde.
Planckendael ondersteunt een natuurbeschermingsproject van de Snow Leopard Trust in Mongolië. We willen de herders compenseren voor het verlies van hun vee zodat ze de sneeuwluipaarden met rust laten. Samen met de plaatselijke bevolking en wetenschappers brengen ze de sneeuwluipaarden in kaart om ze zo het beste te kunnen beschermen.