“Met bijzonder veel teleurstelling heeft de CD&V/N-VA-fractie kennis genomen van de ontnuchterende veiligheidscijfers van 2009 in Mechelen” steekt CD&V-gemeenteraadslid Walter Schroons van wal. Schroons in een vorig leven nog ‘Schepen van Veiligheid’ in Mechelen.
Reeds 3 jaar lang worden de stijgende criminaliteitscijfers in de gemeenteraad aangekaart door fractieleider Karel Van Butsel. “Maar dit stadsbestuur, onder leiding van de burgemeester, heeft de problemen 3 jaar lang geminimaliseerd of zelfs ontkend” gaat Schroons verder.
“Indien je dit doet, is het natuurlijk gemakkelijk”, zegt CD&V-gemeenteraadslid Walter Schroons. “Wie geen problemen ziet, moet natuurlijk ook geen oplossingen aanreiken”. Tijdens de debatten in de gemeenteraad hebben we nochtans de vinger op de wonde gelegd, maar het stadsbestuur blonk uit door immobilisme.
Nu we reeds over de helft zijn van deze legislatuur, heeft men uiteindelijk toch ingezien dat er extra inspanningen moeten worden geleverd. “Wij zullen deze bijkomende investeringen in de gemeenteraad blijven steunen”, aldus Walter Schroons, “maar vragen ook daadwerkelijk dat het bestuur veiligheid opnieuw als topprioriteit zou beschouwen, en niet enkel met holle woorden en loze beloftes”. Bijkomende camera’s aan invalswegen zijn een bijkomende troef, maar zeker niet zaligmakend, vindt Karel Van Butsel. Criminelen gaan immers steeds drastischer te werk : gewapende overvallen met bedreiging van bewoners (zoals recent in Muizen) zijn geen uitzondering meer. Als iemand – zoals in dit geval – zulke feiten pleegt en vlucht met een fiets, zal een camera met nummerplaatherkenning weinig soelaas bieden.
Ook in andere deelgemeentes (zoals Hombeek) stijgt het aantal woning-inbraken aanzienlijk. Een intensieve en goed gemonitorde camera-bewaking in de binnenstad, moet absoluut gepaard gaan met meer patrouilles in de wijken buiten het centrum en in de dorpen, zowel overdag als ‘s nachts!
Als je ziet dat diefstallen met geweld (+54%!), handtasdiefstallen en inbraken in woningen telkens met meer dan 30% stijgen, kan je moeilijk volhouden dat je een doorgedreven en intensief veiligheidsbeleid voert in deze stad. “Als burgemeester van een stad met dergelijke slechte criminaliteitscijfers zou je van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat met de veiligheid van de Mechelse burgers moeten bezig zijn” roept Walter Schroons burgemeester Bart Somers tot de orde.
“Onder druk van het Vlaams Belang werd de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in de Mechelse politie in zoverre zelfs dat Mechelen per inwoner zowat het meeste spendeert aan de aanpak van de onveiligheid. Toch stijgt de onveiligheid de afgelopen twee jaar weer. Waarom?” stelt gemeenteraadslid Frank Creyelman.
Los van een aantal factoren waar Mechelen geen van op heeft (illegale immigratie bv.) heeft de stijgende criminaliteit zeker te maken met de manier waarop de politie wordt ingezet. “De Mechelse burgemeester gaat er prat op dat zijn politie het meeste controleert inzake verkeersveiligheid. Ook daar geven de cijfers hem gelijk. Mechelen staat aan de absolute top wat betreft snelheid- en alcoholcontroles met een enorm aantal boetes tot gevolg. Goed voor de kas, maar is het dat wat de burger van zijn politie verwacht?” gaat Creyelman verder.
Het Vlaams Belang én de Mechelaar wil dat Somers zijn politie toelaat om in de eerste plaats in te zetten op de bestrijding van de criminaliteit en onveiligheid en minder op het ambeteren van de burger met allerlei boetes. De inbrakenplaag en handtassendiefstallen die Mechelen op dit ogenblik teisteren vragen een doortastend optreden. Dat soort criminaliteit vraagt niet alleen om de inzet van meer politiemensen en doorgedreven onderzoek, maar op lange termijn ook naar nieuwe technologische middelen die zowel repressief als preventief werken.
“Jaren geleden pleitte het Vlaams Belang in de gemeenteraad voor het installeren van een cameranetwerk om het rondtrekkende dievenbendes en veelplegers moeilijk te maken. Dat cameranetwerk met nummerplaatherkenning is er eindelijk. Somers pakte er mee uit als “zijn idee”” fronst Frank Creyelman de wenkbrauwen. Jaren geleden pleitte het Vlaams Belang voor het installeren van gezichtsherkenningscamera’s in de voornaamste winkelstraten om de politie de mogelijkheid te geven om gekende gauw- en winkeldieven het leven zuur te maken. Dat is er nog niet. “Jaren geleden wilde het Vlaams Belang een Mechels project opzetten om het inbrekers moeilijk te maken hun gestolen waar aan de man te brengen en tegelijkertijd de bewijslast voor de politiediensten te vergemakkelijken. Het zogenaamde ‘Selecta DNA’project waar in Nederland reeds meerdere steden ervaring mee hebben. Ook dat is er nog niet. Gaat Somers weer tien jaar wachten voor hij die suggestie als “zijn idee” verkoopt aan de media?” besluit Frank Creyelman.