Het OCMW wil oudere allochtonen die niet of nauwelijks Nederlands kennen, de basisbegrippen van onze taal aanleren zodat ze ook deel uit kunnen maken van het dagelijkse leven in Mechelen. Wanneer mensen dezelfde taal spreken is de eerste en misschien wel belangrijkste hindernis naar echte integratie genomen.
Het bejaardenteam van de sociale dienst van het OCMW kwam tot de vaststelling dat heel wat oudere allochtonen hun woning nauwelijks verlaten en dat de belangrijkste reden daarvoor is dat ze het Nederlands niet machtig zijn. Deze vaststelling betekende meteen de start van een nieuw project binnen het OCMW.
OCMW-voorzitter, Koen Anciaux (Open Vld), staat 100 procent achter dit taalproject. “Het is evident dat een goede kennis van het Nederlands uitermate belangrijk is voor iedereen die in Mechelen werkt en woont en we weten dat dit voor een aantal oudere allochtonen binnen onze Mechelse bevolking een probleem is. Het reguliere aanbod van taalcursussen blijkt voor heel wat onder hen te moeilijk en daar wil het OCMW iets aan doen. We ontwikkelden een aangepast leerprogramma samen met het Mechelse Centrum voor Basiseducatie. Deze ‘Open School voor Volwassenen’ heeft immers al vele jaren ervaring met Nederlandse lessen aan anderstaligen.”
De eerste les vond plaats op 23 februari en van de 13 allochtone bejaarden die waren uitgenodigd, hebben er 10 de eerste les met veel enthousiasme gevolgd. Zij zullen de volgende weken en maanden niet alleen de knepen van het Nederlandse aanleren, het is tegelijkertijd de bedoeling om deze mensen te leren hoe ze het openbaar vervoer kunnen gebruiken, om hen in contact te brengen met de lokale dienstencentra en om hen de stad Mechelen in het algemeen beter te leren kennen.
“Deze eerste lessenreeks loopt tot juni en daarna gaan we dit project evalueren,” zegt Koen Anciaux, “Dit aanbod voor oudere allochtonen is bij mijn weten uniek in Vlaanderen en ik hoop alleszins dat de doelstellingen worden bereikt en dat dankzij dit project de integratie van oudere allochtonen nog zal verbeteren. Door niet alleen op de taal te focussen, maar ook aandacht te geven aan de omgang met allerlei diensten en instellingen hopen we dat ze ook beter voorbereid zijn wanneer ze bijvoorbeeld in een ziekenhuis moeten worden opgenomen of in een woon-zorgcentrum gaan wonen.”