Nieuws

vrijdag 5 april 2019 17:12 - Mechelen

Eerste koppel ondertekent huwelijk digitaal in Mechelen

Sinds 1 april wordt de burgerlijke stand niet langer op papier bijgehouden. Dankzij digitalisering via de DABS (Databank voor Akten van de Burgerlijke Stand) zullen akten voortaan op een uniforme en elektronische manier worden behandeld. Zo dus ook de huwelijksakte.

De introductie van het centrale register DABS is een belangrijke stap om burgers efficiënter en sneller te kunnen helpen. Akten van geboorte, erkenning, overlijden en ook huwelijk worden sinds 1 april via DABS elektronisch ondertekend en (indien mogelijk) onmiddellijk uitgereikt.

Schepen van Burgerzaken Alexander Vandersmissen (Open Vld) verduidelijkt: “Een huwelijksceremonie ziet er na 1 april niet anders uit. Het trouwboekje blijft bestaan en wordt symbolisch ondertekend door de ambtenaar van de burgerlijke stand, het koppel en de getuigen. Dit is in principe niet meer noodzakelijk, maar we willen de traditie toch behouden. Het is een mooi aandenken aan de huwelijksdag en mensen hechten daar terecht belang aan. Enkel na het huwelijk wordt de huwelijksakte niet meer met de pen ondertekend, maar wel digitaal. Hiermee is het huwelijk dan ook onmiddellijk officieel”.

Het was schepen Greet Geypen (Open Vld) die in afwezigheid van schepen Alexander Vandersmissen het eerste huwelijk dat digitaal werd ondertekend, voltrok: “Op zich verandert er voor de mensen die huwen eigenlijk niets. Vandaag hebben we net zoals tijdens de vele huwelijken in het verleden het koppel gehuwd in onze prachtige trouwzaal in het stadhuis, alleen werd er achteraf digitaal in plaats van met de pen ondertekend”.

Ook het bewuste koppel was enthousiast: “Eigenlijk hebben we hier heel weinig, om niet te zeggen niets, van gemerkt. Als men het ons niet had verteld, dan hadden we wellicht niet geweten dat het systeem nieuw is, het verliep allemaal erg vlot en dankzij de trouwboekjes die wel nog met de pen werden ondertekend, bleef het ceremonieel karakter toch nog behouden, dat is mooi”.

Foto: Stad MechelenKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar