Nieuws

zaterdag 22 september 2018 16:53 - Mechelen

Mechelen huldigt winnaars ‘Gedichten uit de dorpen’

Heffen, Leest, Muizen, Walem en Battel meedoen aan de gedichtenwedstrijd die de stad organiseerde. Insteek was het dorp, de dorpsmentaliteit, het dorpsleven, … Op donderdagavond 20 september werden in Ontmoetingscentrum De Kettinghe te Heffen de prijzen voor de vijf winnende gedichten uitgereikt door schepen van Cultuur Björn Siffer en schepen van Dorpszaken Kathleen den Roover.

De actie was geïnspireerd door Mechelaar Gust Moens, die een dorpsgedicht schreef over zijn Hombeek. Dit gedicht kreeg een zichtbare plaats in het nieuwe dorpshuis van Hombeek dat recent geopend werd. “De stad wil ook de Mechelaars die buiten de stadskern wonen actief betrekken bij cultuur. Na een eerste oproep begin juni, werd ook tijdens de zomer en eind augustus extra publiciteit voor de actie gemaakt. In totaal werden er 33 gedichten ingezonden die elk een lyrische vertaling brachten van het dorpsgevoel“, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.
“Mechelen groeit en ook de dorpen merken dat. Sommigen kijken met heimwee terug naar hoe het vroeger was. Anderen menen hoe meer zielen, hoe meer vreugde. En ook aan de wijzigingen in de samenleving ontsnappen de dorpen niet. Denken we maar aan het onder druk staan van de buurtwinkels en de vraag hoe we dat oplossen. De wedstrijd ‘Gedichten uit de Dorpen’ was weer een mooi initiatief dat onze dorpsbewoners stimuleert tot betrokkenheid en zeker wel de sociale cohesie ten goede komt. Dit kan alleen maar het dorpsgevoel aanwakkeren en ook de vernieuwde werking van de dorpshuizen versterken”, stelt schepen van Wijk – en Dorpszaken Katleen Den Roover.

5 winnaars
De jury werd samengesteld uit poëzieliefhebbers uit de verschillende dorpen en een medewerker van de Bibliotheek Mechelen. Bij de evaluatie werd gekeken naar de structuur van het gedicht, de betekenis en originaliteit, en de link met het dorp. De algemene conclusie was duidelijk: het zijn gedichten van bewoners die graag in hun dorp wonen en zich er goed voelen. Sympathieke gedichten, met liefde voor het dorp. Soms wat nostalgisch, maar zeker ook hoopvol naar de toekomst toe. Sommige dichters ging leuk de toer op en flansten met de taal. Er werd gezocht naar mooie rijmvorm, zonder te vervallen in klassieke karamellen. Ook werd aandacht besteed aan het zoeken naar een leuke vormgeving.

Volgende gedichten werden uiteindelijk door de juryleden verkozen:
– Boven Battel, van Ronald Langenus
– #2801love, van Ward Bosmans uit Heffen
– VROEGER EN MORGEN, van Bart(TED) Lauwens uit Leest
– Mijn dorp, van Jan d’Hoine uit Muizen
– Wandelen door Walem, van Annick Uytterhoeven

Van lyriek tot pamflet
Sommigen van hen, zoals Bart Lauwens uit Leest, doen een oproep aan de dorpsbewoners om zich in te zetten voor het dorpsleven, niet alleen het verleden te koesteren, maar ook vandaag in het gemeenschapsleven te investeren en daarmee de toekomst veilig te stellen. Bart Lauwens weet waarover hij spreekt, want is zelf muzikant en presentator bij de lokale brassband Sint Cecilia Leest. Anderen vatten dan weer een veelvoud aan associaties en indrukken samen in hun gedicht. Ronald Langenus ging voor zijn gedicht Boven Battel omvangrijk te werk. Bij meer dan 100 inwoners van Battel is hij op visite gegaan om te polsen naar de associaties die Battel oproept.Klik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Commentaar