Een van de eerste nieuwe gezinshuizen van Vlaanderen bevindt zich in Mechelen. Gezinshuizen zijn een nieuw type opvang in de Vlaamse jeugdhulp, met als doel om kinderen die niet thuis kunnen opgroeien en voor wie een pleeggezin geen oplossing lijkt, toch ‘zo thuis mogelijk’ op te vangen. Het netwerk gezinshuizen.be is op zoek naar extra gezinshuisouders in de regio. Daarom organiseren ze een infosessie op donderdag 25 april in Bonheiden.
Gezinshuisouders zijn zorgprofessionals die beroepsmatig kinderen opvangen in de context van hun eigen gezin en die ook de context van de kinderen begeleiden en contacten met andere hulpverlening, consulenten en jeugdrechtbank voor hun rekening nemen. De gezinshuizen zijn daarom een oplossing voor kinderen die omwille van hun ervaringen en/of hun gezinssituatie moeilijk aarden in een pleeggezin, maar toch baat hebben bij een familiale context.
“In Mechelen is er momenteel één gezinshuis dat twee jaar geleden startte. Daar mogen er gerust nog een aantal bijkomen. We zien het als een waardevolle aanvulling op het bestaande zorglandschap, waarin we vandaag al heel goed samenwerken met Jeugddorp vzw en Jeugdzorg Emmaüs. Gezinshuizen onderscheiden zich door de inwonende gezinshuisouders en zorgen zo voor continuïteit en stabiliteit. Dit kan een positief effect hebben op het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen. Daarom verspreiden we graag deze oproep”, vertelt schepen van Gezin Gabriella De Francesco. “Mechelse gezinshuizen krijgen een UiTpas met kansentarief van de stad en mogen, net als andere kersverse ouders, een boom planten in het geboortebos voor de kindjes die ze opvangen. Een kleine vorm van erkenning, maar zo belangrijk voor de betrokken kinderen en hun achterban.”
Hilde en Bert uit Bonheiden runnen al 25 jaar een gezinshuis avant la lettre bij Jeugddorp vzw en werken sinds kort verder onder het statuut gezinshuis. Zij vingen in al die jaren al in totaal 27 kinderen op. De Mechelse Lise Aerts is naar hun voorbeeld twee jaar geleden als gezinshuisouder gestart, samen met partner en vrijwillig gezinshuisouder Natasha. Lise en Natasha wonen in hun eigen huis in hartje Mechelen, met hun drie eigen dochters en twee kinderen van Jeugddorp. Daarnaast vangen ze in de vakanties ook nog een meisje op dat in het verleden bij hen verbleef, en kunnen ze ook nog een baby in crisis opvangen. Samen zorgen ze voor fijne gezinsmomenten. Ze worden omringd door mensen uit hun eigen netwerk die ook mee hun schouders zetten onder het gezin. Ze krijgen uiteraard ook ondersteuning vanuit Jeugddorp voor de opvang en begeleiding van de kindjes en hun context.
“Al lang koester ik de ambitie om naast de intensieve zorg voor kinderen die niet thuis kunnen wonen, ook zorg te dragen voor de belangrijke mensen in hun leven. Mijn ervaring als leegroepbegeleider en stagiaire contextbegeleiding, alsook die als crisispleegouder, leidden me uiteindelijk naar gesprekken met Jeugddorp vzw over een samenwerking. In een proces waarbij er lang gepraat is, werkten we de basis van ons gezinshuis zoals het nu is samen uit. Ik ben werknemer bij Jeugddorp, maar dit voelt niet als een gewone job. Zowel Hilde als ik vertellen op de infoavond hoe we elk onze weg hebben gevonden in de levenskeuze die we maakten. Uiteraard is het in onze gezinshuizen niet altijd alles rozengeur en maneschijn, maar door de intensiteit waarmee je op deze manier met kinderen, jongeren en hun ouders kan werken, haal je ook veel meer voldoening uit je werk dan uit eender welke andere job”, vertelt Lise Aerts.
Gezinshuizen.be is een netwerk van een heel aantal moederorganisaties die samenwerken rond gezinshuizen, waaronder ook Pleegzorg Provincie Antwerpen, Jeugddorp vzw en Jeugdzorg Emmaüs Mechelen. Vzw Jeugddorp is de organisatie waartoe Lise & Natasha en ook Hilde & Bert behoren. Stad Mechelen werkt met Kaizen, een andere afdeling van Jeugddorp, al goed samen in functie van jeugdhulpverlaters. Zo is er het samenwoningsproject Onderdak en krijgen jongeren van Jeugddorp voorrang op een sociale woning als ze moeten doorstromen. Een andere moederorganisatie is Jeugdzorg Emmaüs Mechelen.
An-Sofie van Jeugdzorg Emmaüs, die binnenkort ook start met gezinshuizen, vertelt: “We zijn op zoek naar de best mogelijke opvang voor ieder kind, daarom geloven we ook sterk in het initiatief van gezinshuizen. Waarbij nabijheid en geborgenheid geboden kan worden, waar we samen met het gezin van het kind op weg kunnen gaan en vooral op die manier een groot verschil maken voor de kinderen en hun context, binnen een professionele omkadering. Dit vanuit Jeugdzorg Emmaüs Mechelen en in afstemming met onze regionale partners. We zijn niet enkel op zoek naar gezinshuisouders gericht op het jonge kind maar starten ook graag met mentorhuizen in de toekomst gericht op een iets oudere doelgroep.”
Gezinshuisouder worden doe je niet van vandaag op morgen. Het is een groot engagement waar je best goed over nadenkt. De infosessies voor kandidaat-gezinshuisouders zijn een prima eerste stap! Voor onze regio vindt er zo’n infosessie plaats op donderdag 25 april 2024 om 19.30 uur bij Jeugddorp Bonheiden (De Bergen 38, 2820 Bonheiden). Kandidaten die vragen hebben kunnen zich ook rechtstreeks tot de moederorganisaties richten.