Spelend Nederlands Leren
Op speelplein Weyneshof in Rijmenam kunnen anderstalige nieuwkomers uit het basisonderwijs (6-12 jaar) deelnemen aan het SNeL-project (Spelend Nederlands Leren). Het SNeL-project wordt driemaal gedurende telkens twee weken georganiseerd: van maandag 2 tot en met vrijdag 13 juli, van maandag 16 tot en met vrijdag 27 juli, van maandag 30 juli tot en met vrijdag 10 augustus. Dagelijks rijden dan de ‘Samson’- en de ‘Smurfenbus ’s morgens vanuit Mechelen naar Rijmenam en in de late namiddag terug. Basisscholen kunnen samen met de ouders een leerling digitaal inschrijven via https://www.mechelen.be/eloket-snel-project-lager-onderwijs-inschrijving (uiterlijk tot 15 juni). Deelname is gratis.
Ook voor jongeren uit secundair onderwijs (12-18 jaar) is er in samenwerking met vzw De Notenboom een SNeL-project gepland van maandag 13 augustus tot en met vrijdag 24 augustus. Inschrijvingen gebeuren via de scholen in samenspraak met de ouders. Via https://www.mechelen.be/eloket-snel-project-secundair-onderwijs-inschrijving> (tot 30 juni).
Kinderkwartier
De stad Mechelen ondersteunt eveneens de taalkampen van Kinderkwartier voor kinderen tussen 2,5 en 12 jaar met een taalstoornis of een ernstig taalprobleem. Deze vinden plaats van begin juli tot eind augustus. De kinderen werken elke week rond een ander thema, waarbij beweging en spel mekaar afwisselen met creatieve projecten en verbeeldingskracht. De doorverwijzing naar Kinderkwartier gebeurt enkel door de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB’s). De inschrijvingen voor de taalkampen van Kinderkwartier gebeuren in School met de Bijbel, De WEGwijzer, Lakenmakerstraat 158 – Mechelen op woensdag 30 mei (13-18 uur), zaterdag 2 juni (9-12 uur) en woensdag 6 juni (13-18 uur).
Voor een betere samenleving in diversiteit
“Als stadsbestuur zetten wij er maximaal op in dat anderstalige nieuwkomers de Nederlandse taal beheersen, zeker ook van jongs af. Dat bevordert ontegensprekelijk hun actieve participatie in onze maatschappij. Met het SNeL-project mikken we op kinderen en jongeren bij wie het Nederlands niet de thuistaal is. We willen hen taalvaardig maken, zodat ze zich gemakkelijker kunnen behelpen in het dagdagelijkse leven. Dit draagt beslist bij tot een vlottere onderlinge communicatie en betekent zodoende een meerwaarde voor een betere samenleving in diversiteit”, aldus schepen van Onderwijs, Diversiteit en Integratie Marc Hendrickx (N-VA).
Alle informatie over bovenstaande taalkampen is te raadplegen via mechelen.be/taalkampen-voor-kinderen-en-jongeren.