Tijdens de symbolische eerstesteenlegging werd geen steen, maar wel een eerste raam onthuld. Er werd ook een bijzondere tijdcapsule opgeborgen en er was aandacht voor een opmerkelijk kunstwerk op de funderingsmuur. Het ontwerp van dit compacte en duurzame gebouw is naar de hand van Xaveer De Geyter (XDGA architecten). Eind 2017 wordt dit de werkvloer van de provinciale centrale administratie en de provinciale beleidsorganen. Het gebouw zal omringd worden door een publiek toegankelijk park en voorzien zijn van een ondergrondse parking.
Het oude provinciehuis aan de Koningin Elisabethlei vertoonde tal van gebreken en werd gesloopt. Op dezelfde plaats verrijst een 58 meter hoge nieuwe landmark voor Antwerpen. Na de herpositionering van de opdrachten organiseert de provincie vanaf eind 2017 haar dienstverlening en uitvoering van grondgebonden materies zoals milieuvergunningen, waterbeleid, mobiliteit, toerisme, landbouw, economie,…vanuit dit gebouw.
“Het inspirerende bouwwerk wordt een visitekaartje voor een moderne en efficiënte administratie, met plaats voor 860 mensen. Op dit moment zit onze administratie nog verspreid over 5 verschillende gebouwen. Na inhuizing in het nieuwe gebouw kunnen we deze gebouwen verkopen of verhuren. In het torengebouw van het nieuwe provinciehuis delen we allemaal dezelfde werkvloer.”, legt gedeputeerde Ludwig Caluwé uit.
Bouwconsortium Democo-Denys startte in oktober 2014 met de bouwwerken. De ondergrondse werken zijn al grotendeels achter de rug. De contouren van het auditorium en het congrescentrum worden al goed zichtbaar. Het uiteindelijke gebouw zal een gelijkvloers en 14 verdiepingen tellen en zal ruimschoots voldoen aan alle moderne eisen op vlak van energie, comfort, toegankelijkheid en veiligheid. Het wordt een passiefgebouw waarbij in alle opzichten over duurzaamheid is nagedacht.
De kostprijs van het nieuwe provinciehuis is geraamd op 85 miljoen euro. Het geld is in het verleden opzijgezet. Het project weegt dus niet op de jaarlijkse begroting of op de toekomstige schuld.
Geen eerste steen, maar eerste raam
Tijdens de symbolische eerste steenlegging onthulde de voltallige deputatie het eerste driehoekige raam. Samen met de opmerkelijke zwenking in het ontwerp zijn de driehoekige ramen kenmerkend voor dit markante gebouw, dat maar liefst 675 van deze exemplaren zal tellen.
Verder zijn er nog een paar indrukwekkende cijfers die de omvang van het project benadrukken:
• De toren rust op 2 voeten die samen 3000 kuub beton bevatten.
• Het oude provinciehuis telde ongeveer 52.000 m² vloeroppervlakte. Vandaag gaan we naar ongeveer 23.000 m² en bijkomend ongeveer 9.500 m² parking en 22.000 m² park.
• Op het dak komen 134 zonnepanelen
• Er wordt gestreefd naar een K-peil van 20 en een E-peil van 38. Daarmee zal het gebouw bijna energie neutraal zijn en als de uitvoering mee zit wordt het de grootste passiefbouw in ons land. Ook daarmee wil de provincie een voortrekkersrol vervullen.
Tijdcapsule
Tijdens de plechtigheid werd ook de tijdscapsule toegelicht. De voorbije maanden konden inwoners van onze provincie boodschappen voor de toekomst inzenden via de website www.tijdcapsule.be. “We kregen heel wat inzendingen. Van leerlingen, gemeentebesturen, grootvaders, gezinnen, collega’s, … Een heel diverse groep mensen, met heel diverse boodschappen. Alle inzendingen voor de werden gedrukt op 15 rollen behangpapier. Het is een tentoonstelling geworden, verpakt in een lucht-, water- en lichtdichte koffer. We houden de rollen geheim en tonen ze nu niet. Ze blijven verdoken in de koffer tot 2115. Wij wensen ze een behouden voortbestaan, dichtbij het kunstwerk op de funderingsmuur, want daar zullen we de tijdscapsule begraven.”, vertelt Ludwig Caluwé.
Kunst op de werf
Vanuit de Harmoniestraat is er een niet-alledaags kunstwerk te zien op de werf. Zes kunstenaars gingen aan de slag op een betonnen canvas: de funderingsmuur van de ondergrondse parking van het nieuwe provinciehuis in opbouw. Rond 20 oktober – als de werfplanning niet uitloopt – verdwijnt het kunstwerk, samen met de funderingsmuur, onder de grond. Het kunstevenement kreeg de toepasselijke naam ‘(ON)begane grond’. Het kadert in het pilootproject van de provincie Antwerpen voor ‘Kunst in Opdracht’. Dat daagt openbare besturen uit om kunst te integreren in openbaar patrimonium en kunstenaars de kans te geven om aan het werk te gaan in overheidspatrimonium. De vraag naar de relatie tussen kunst, architectuur en context staat daarbij centraal.
foto: Provincie Antwerpen
Op donderdag 10 september werd de eerste 'steen' gelegd van het nieuwe Provinciehuis in Antwerpen (foto's eigendom van Provincie Antwerpen)
Posted by Radio Reflex Mechelen on vrijdag 11 september 2015