Wanneer eikenprocessierupsen in grote hoeveelheden voorkomen, vreten zij niet alleen eikenbomen kaal, maar zorgen zij ook voor ernstige jeukhinder voor de omwonenden.
Eikenprocessierupsen komen bijna uitsluitend op een (zomer) eik voor. De kans is dus zeer klein dat er processierupsen op een ander soort boom zitten, tenzij in de buurt alle eikenbomen al kaal gevreten zijn en er dus voedseltekort is.
Belangrijk is dat je contact met de rupsen probeert te voorkomen. Als je toch met de haartjes in aanraking bent gekomen, dan spoel je dadelijk de ogen en de huid of strip je de huid met plakband om brandharen te verwijderen (vlak na blootstelling).Tegen de jeuk haal je een zalf bij de apotheker. Was je kledij zeer grondig met water en zeep (lang programma van de wasmachine op zo hoog mogelijke temperatuur).
De rupsen kan je niet zelf bestrijden. Insecticiden gebruiken of de rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger mag je zeker niet doen. Het bestrijden laat je beter over aan specialisten. Voor de bestrijding van de eikenprocessierups maken die gebruik van verschillende methoden.
Voor de verdelging van processierupsen op privé-eigendom contacteer je een bedrijf dat ter plaatse kan komen. Een interventie van de brandweer is hiervoor niet mogelijk. Je signaleert de aanwezigheid van eikenprocessierupsen wel aan het stadsbestuur. Meer info en interessante webadressen vind je op www.lier.be
Bij het aantreffen van processierupsen op openbaar domein, waarschuw je dadelijk het klantencontactcentrum van de stad via 03 8000 300 of www.lier.be ‘Ik meld’. De stad zorgt voor de bestrijding van de rupsen op openbaar domein.
Foto: nl.wikipedia.org