Tussen de aardappelen merkte hij plots een eigenaardige steen op. Via allerlei tussenstations is nu gebleken dat het om een silexsteen uit het paleolithicum gaat die door de Neanderthaler tot gebruiksvoorwerp werd gemaakt.
Het was Johan De Munter meteen duidelijk dat het om een speciale steen ging. “De randen waren duidelijk met uiterste zorg scherper gemaakt”, zo vertelt schepen van cultuur Ronny Slootmans. “Johan bezorgde de steen aan de schooldirecteur. Die ging er op zijn beurt mee naar de gemeentelijke cultuurdienst en via de erfgoedraad namen we contact op met de faculteit archeologie van de KU Leuven.”
Professor Philip Van Peer en Marc Willems van de onderzoeksgroep archeologie, specialisten prehistorische archeologie, onderzochten de vuursteen minutieus en hun conclusie was verbijsterend. “Ze vertelden ons dat het gaat om een Vachon-spits uit het midden paleolithicum en dat ze de ouderdom schatten tussen 35.000 en 45.000 jaar”, gaat Slootmans verder. “En wat nog unieker is: het artefact is duidelijk Neanderthaler-technologie. Vondsten van Neanderthalers zijn uitermate zeldzaam in Vlaanderen en dus erg belangrijk. In onze regio is dit de allereerste vondst van de homo neanderthalensis.”
Op 12 november deden professor Van Peer en doctor Willems boringen in het tuintje van de school. Met hun manuele boor legden ze 12 000 jaar historie bloot, inclusief de laatste ijstijd. “Maar het verhaal van onze oudste bewoner zit nog veel dieper in de grond, geschat zo’n 5 à 8 meter onder het huidige niveau”, weet Slootmans. “Volgens de archeologen leende de plek aan de Maanhoevebeek zich goed voor een potentiële nederzetting van Neanderthalers. De onderzoekers hebben intussen al concrete plannen om via mechanische boringen te zoeken naar mogelijke nederzettingen tussen Werchter en Aarschot.”
Foto: Gemeente Sint-Katelijne-Waver