Het initiatief geldt als steun voor de actie ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf!’ van de Gemeenschap van Sant’Egidio. Niet alleen in België nemen steden en gemeenten deel aan de campagne. Over de hele wereld zullen talloze steden een monument speciaal verlichten om de campagne meer zichtbaarheid te geven.
In het kader van ‘Cities for Life – Steden tegen de doodstraf’ zullen op zaterdag 30 november (en in Mechelen al vanaf vanavond) op verschillende plaatsen in de wereld markante gebouwen symbolisch worden uitgelicht. Het is de 13de keer dat de Gemeenschap van Sant’Egidio deze actie organiseert. De keuze voor deze dag om de symbolische actie te houden, verwijst naar de eerste afschaffing van de doodstraf door een moderne staat, met name het groothertogdom Toscane, op 30 november 1786. Vorig jaar, op 30 november 2013 namen 1600 steden wereldwijd deel aan de actie.
De doodstraf wordt op wereldschaal almaar minder uitgevoerd. Met ‘Cities for Life’ willen de organisatoren en de deelnemende steden deze trend toejuichen en aandringen op een totale afschaffing van de doodstraf. Een halve eeuw geleden hadden maar 55 landen de doodstraf afgeschaft, nu zijn het er al 140. Slechts 10 procent van alle landen van de wereld, namelijk 22 landen, voerde in 2013 nog executies uit. De meeste executies vinden plaats in China, Iran, Saoedi-Arabië, Irak en de Verenigde Staten van Amerika. “Dat grootmachten als de Verenigde Staten en China in de top 5 van landen met de meeste executies staan is eigenlijk onaanvaardbaar. We hopen door de actie te steunen dat de EU haar voortrekkersrol sterker vervult en zeker die landen overtuigt de doodstraf af te schaffen”, aldus schepen van internationale samenwerking Marina De Bie (Groen!).
Europa vervult een voortrekkersrol in de afschaffing van de doodstraf. Alleen in Wit-Rusland wordt de doodstraf nog uitgesproken. Afschaffing is een voorwaarde voor het lidmaatschap van de Europese Unie.
Het is de droom dat in de 21ste eeuw de doodstraf overal wordt afgeschaft. Dat kan mogelijk worden door de niet aflatende inzet van heel wat overheden, individuen en organisaties die zich verenigden in de ‘World Coalition against the Death Penalty’.
Foto: Wikipedia