De vernieuwde Dossinsite is niet alleen een prestigeproject voor Vlaanderen, maar tevens een project met internationale ambities. Kazerne Dossin zal niet alleen worden versterkt als ‘plaats van herinnering’, het totaalproject moet ook een referentie worden op vlak van herinneringseducatie, informatie en reflectie over de Jodenvervolging in België en mensenrechten in het algemeen.
Tijdens de openingsrede benadrukte Vlaams minister-president Peeters dat hij ervan is overtuigd dat Kazerne Dossin “een volwaardige plaats zal innemen in de lijst van internationale Holocaustmusea, en in de bredere kring van herinneringsmusea. De omvorming van de kazerne tot Memoriaal en documentatiecentrum, de aanleg van het plein en de architectuur, en de vormgeving van dit nieuwe museum getuigen van een sterke visie. En die visie wordt doorgetrokken in het inhoudelijk verhaal. Dit museum gaat over het wakker houden van de herinnering, zodat we nooit meer moeten meemaken wat zich achter die witte muur heeft afgespeeld. Maar dit gaat ook over groeien naar verdraagzaamheid, respect en burgerzin. De boodschap die we vandaag de wereld insturen is er een van vrede en verdraagzaamheid, van waakzaamheid en veerkracht.”
Na minister-president Peeters spraken ook Claude Marinower (voorzitter van de vzw Joods Museum van Deportatie en Verzet en ondervoorzitter van de vzw Kazerne Dossin), en Eric Stroobants (voorzitter van de vzw Kazerne Dossin) de aanwezigen toe. Na de plechtigheid volgde een rondleiding in het Memoriaal door curator Herman Van Goethem. Bijzondere aandacht ging daarbij naar het kunstwerk “De Muur” van Philip Aguirre y Otegui.
Op de plechtige opening vandaag waren ook overlevenden aanwezig die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Kazerne Dossin opgesloten zaten, en tal van vertegenwoordigers van de Joodse Gemeenschap in België en familieleden van gedeporteerden. Centraal in de ceremonie stond een cirkelvormige creatie van bloemkunstenaar Daniël Ost waaraan alle genodigden een bloem bijdroegen. De cirkel staat symbool als een vorm van eenheid maar ook als een vorm die kan buitensluiten.
De Vlaamse regering trok alles samen 25 miljoen euro uit om het project te financieren. Met de opening voltooit de Vlaamse Regering het project Kazerne Dossin – Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten en geeft ze het beheer van het museumcomplex finaal in handen van de vzw Kazerne Dossin, met een duidelijke internationale opdracht. Met een tentoonstelling in drie talen wordt gerekend op zo’n 100.000 bezoekers per jaar uit binnen- en buitenland – waaronder vele jongeren en scholieren. Bij de conceptuele uitwerking van het museum kon Kazerne Dossin rekenen op een belangrijke inbreng van het Belgische wetenschappelijke veld van historici en pedagogen en van een international advisory board samengesteld uit buitenlandse experten van gelijkaardige musea in het buitenland.
Het museumcomplex bestaat uit drie delen: het Memoriaal (plaats van herinnering, geopend op 4 september 2012), een documentatiecentrum,en een museum, ondergebracht ondergebracht in een nieuw bouwwerk van bOb Van Reeth (awg architecten), gebouwd in opdracht van de Vlaamse overheid. Voor het aanstellen van het ontwerpteam werd een beroep gedaan op de selectieprocedure Open Oproep van de Vlaamse Bouwmeester.
Zaterdag 1 december om 10 uur opent het museum de deuren voor het publiek. Het is vanaf dan alle dagen open van 10 tot 17 uur behalve op woensdagen, Kerstmis, Nieuwjaar en de Joodse feestdagen (in 2013 op 5, 6 en 14 september). De toegang is betalend, het Memoriaal aan de overkant blijft gratis toegankelijk binnen dezelfde openingstijden. De website biedt ook meer informatie over geleide en groepsbezoeken en de openingsuren van het documentatiecentrum, en over de parkeergelegenheid in de buurt en de routebeschrijvingen naar het complex aan de Goswin de Stassartstraat 153 in Mechelen. Met de financiering van de vernieuwing van het plein draagt de de Vlaamse overheid overigens ook bij aan het Mechelse stadsvernieuwingsproject Tinelsite, waar het museum langsheen de Tinellaan deel van uitmaakt.