Van in de begindagen van REFLEX gebeurt er heel wat. Er wordt voortdurend georganiseerd en geëxperimenteerd. En er wordt verhuisd. Zo begint het voor REFLEX in een ruimte boven een bakkerij in de Adegemstraat. Vervolgens gaat het naar de paters in de Kroonstraat, om daar opgepakt te worden en noodgedwongen te gaan uitzenden vanuit een piepklein zolderkamertje, alweer in de Adegemstraat. Een straalverbinding vanuit deze geïmproviseerde studio naar het gebouw van de paters zorgt ervoor dat het radiosignaal ook nog effectief uitgezonden kan worden. Een (tijdelijk) vast onderkomen wordt uiteindelijk gevonden in een pand aan de Adegemstraat 108. Een meterslange kabel overbrugt letterlijk en overdrachtelijk de technische uitzendproblemen die daarbij opduiken. Radio REFLEX, op dat moment 24 op 24 uur on air, barst zo goed als uit haar voegen aan het begin van 1983. Er wordt uitgekeken naar een aangepast studiocomplex dat gevonden wordt in het Euroshoppinggebouw, ook al omdat dit hoge koopcentrumgebouw de ideale plaats is voor een antenne. In november 1983 opent REFLEX haar deuren in dit complex aan de Leermarkt. De volgende tien jaar zal dit het adres blijven van de meest professionele radio in Mechelen, tot het oog van de medewerkers valt op een pand aan de Meysbrug 2, even verderop. Tot medio 2005 wordt er vandaar radio gemaakt door de jongens en meisjes van REFLEX in een comfortabel gebouw van 250 m² waarvan de inrichting zo’n €75.000 heeft gekost. Drie volwaardige radiostudio’s, een eindregiekamer, een discotheek, het secretariaat, een vergaderruimte, drie kantoren, een redactielokaal, een keuken en een bergruimte illustreren daar de groei die REFLEX heeft doorgemaakt sinds… de ruimte boven de bakkerij… Tijden veranderen, dit ook zo bij het radiomaken. Technische toestellen worden compacter waardoor ook de ruimtes voor studio’s en eindregie kunnen aangepast worden. Dit, in combinatie met de bouwplannen van de eigenaar van het pand aan de Meysbrug, brengt Reflex naar de Olivetenvest. Een locatie met zicht op de schitterende binnenruimte van het Olivetenhof is sinds mei 2005 de plaats van waaruit Reflex-medewerkers hun ding doen.
frequenties
REFLEX is niet alleen van het ene gebouw naar het andere verhuisd. Ook op de FM-band was een vaste stek nooit voor altijd een vaste stek. Oorspronkelijk kan de Mechelse luisteraar REFLEX terugvinden op 102.8 fm. Als deze frequentie wordt vrijgemaakt voor ander radiowerk, krijgt REFLEX 100.1 FM toegewezen. Op 7 oktober 1990 wordt dat 103.3. Geen maand later het onthutsende bericht dat het nog een ander cijfer wordt… 107.3 fm. De REFLEX-luisteraar schuift mee op naar 102.7 fm op 1 november 1990; tot 26 mei 2004 om middernacht de vaste stek voor Mechelens best beluisterde radio. Die nacht wordt namelijk de frequentie 104.8 in gebruik genomen. Een unicum voor Reflex, want deze frequentie werd namelijk toegekend voor een hoger vermogen dan voordien toegekend werd. Reflex werd namelijk erkend als ‘stadsradio’; de grote broer van de ‘lokale radio’. Onvermijdelijk gekoppeld aan de frequenties en de gebouwen zijn de zendersites, met ondermeer de zendantenne. Vanop het gebouw van de paters in de Adegemstraat in de beginperiode, over de Euroshopping (die in 2008 werd afgebroken), naar de Sint-Romboutstoren in 2004 – waar men in het voorjaar 2009 plaats diende te ruimen voor de Skywalk, naar de watertoren in Mechelen-Zuid.
REFLEX zit nooit stil en komt zo veel mogelijk tegemoet aan haar taak als echte lokale radio
REFLEX volgt voortdurend de Mechelse actualiteit, niet in het minst wat de sport betreft. Haar reporters zijn altijd ter plaatse geweest bij elke wedstrijd van Racing en KV Mechelen. Samen met die laatste ploeg gaat het zelfs geregeld richting buitenland. En als daar wat te vieren valt, doen die van REFLEX dapper mee, denk maar terug aan de dolle supporterstaferelen op de Grote Markt en in de feesttent op het oefenplein “achter de kazerne”. In het verlengde van het Mechelse voetbalsucces brengt REFLEX in 1988 een audiocassette op de markt met weetjes, interviews en verslagen van het Europese bekeravontuur van KV Mechelen. Maar de sportverslaggevers van REFLEX gingen nog verder en waagden zich op de motor voor de rechtstreekse verslaggeving van de Mechelse Triathlon. Niet alleen bij de successen van onze sportmensen staat REFLEX op het hoogste schavotje, ook wanneer de Mechelse sportwereld bange dagen beleeft is REFLEX erbij om de Maneblussers te informeren. Racing Mechelen of KV Mechelen, dalen of promotie, tekens weer weet de REFLEX-luisteraar het als eerste. Bij het faillissement van de eersteklasser KV Mechelen (2002-2003) speelt REFLEX een voorname rol. Toen de geelrode club niets meer had bood REFLEX een locatie aan voor het secretariaat, fanshop, etc. van Malinwa. De basis voor de geslaagde doorstart. Wanneer KV Mechelen onverhoopt de finale van de Cofidis Cup (Beker van België) voetbal speelt tegen Racing Genk op 23 mei 2009 ontstaat er een ware volksverhuizing richting Koning Boudewijnstadion in Brussel. REFLEX verhuist mee en zet een ongeziene live-uitzending op poten. Er wordt immers uitgezonden vanuit Brussel naar de mobiele studio op de Mechelse Grote Markt. 2009 wordt overschaduwd door het veel te vroeg overlijden van Racing Mechelen-voorzitter Edmond Phlips. De REFLEX-crew staat in voor de technische installatie die het toelaat dat ook de mensen buiten de kerk de plechtigheid kunnen volgen.
Doorheen de jaren heeft deze Stadsradio een stevige reputatie opgebouwd wat de eigen lokale nieuwsberichtgeving betreft. REFLEX ging ook nooit de hete hangijzers uit de weg in de vele debatten en praatshows. Vanuit meerdere Mechelse lokaties sneed REFLEX daarin onderwerpen aan als het analfabetisme en de stadsvernieuwing. Het politieke leven ontsnapte evenmin aan de journalistieke waakzaamheid van de REFLEX-redactie. Voor en na de gemeenteraadsverkiezingen organiseert REFLEX keer na keer professionele verkiezingsshows. Achtereenvolgens vanuit het MMT-foyer, de Nieuwe en de Oude Stadsfeestzaal. REFLEX ontwikkelt daarbij een eigen systeem dat het mogelijk maakt de luisteraar op de hoogte te brengen van de uitslagen nog vóór die nationaal bekend worden gemaakt. Ter gelegenheid van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2006 staat de opgedane know-how van Reflex garant als basis en uitbouw voor een heus Mechels perscentrum in Perron M (zaal aan het Dounaplein in Mechelen). De verzamelplaats voor alle partijen, mandatarissen, kanditaten, sympathisanten, etc. De place to-be voor de media, alsook andermaal voor het verkiezingsprogramma van Reflex. Alle kopstukken als eerste achter de Reflex-microfoon. Een vervolg kwam er dit najaar. REFLEX zendt uit vanuit de Keldermanszaal van het stadhuis en sprokkelde als eerste alle reacties uit het winnnende en verliezende Mechelse kamp.
Ondertussen kwamen er voor de luisteraar nieuwe namen en in het omroepgebouw nieuwe gezichten. Jong talent werd gerecruteerd, anderen namen met spijt in het hart afscheid van een project dat een groot deel van hun leven heeft bepaald. Maar de luisteraar is gebleven. Jaar na jaar waren er de meer dan gunstige luistercijfers die de REFLEX-medewerker het hart onder de riem staken en de grote luisterdichtheid van het station onderstreepten. Dus bleef die REFLEX-medewerker gemotiveerd radio maken. De enthousiastelingen van weleer werden de professionals van vandaag. REFLEX ging altijd op zoek naar de sterkste werkkrachten en mag dankzij die houding namen in haar geschiedenisboeken neerschrijven die het gemaakt hebben in de krantenwereld en bij de nationale radio- en televisiestations. REFLEX is daar een beetje trots op, maar is er vooral trots op nog steeds radio te mogen maken voor je !!!
Mechelen, bedankt !!!!