Het Groot Begijnhof van Mechelen staat op de lijst van het UNESCO werelderfgoed. Toch was tot voor kort slechts een deel van het begijnhof beschermd als stadsgezicht. Daar is nu verandering in gekomen. Vanaf nu is het volledige Groot Begijnhof officieel erkend als beschermd stadsgezicht, in overeenstemming met de historische contouren. Deze bescherming zorgt ervoor dat de Dijlmestad dit uniek stukje Mechelen nog beter kan beschermen en bewaren voor de komende eeuwen.
Het gaat om een gebied van zo’n 19 ha, waar vroeger 1500 begijnen woonden tussen de Vrouw van Mechelenstraat, de noordelijke afsluiting met de Centjesmuur en de vroegere poorten die het Begijnhof afsloten aan het begin van de Schrijnstraat, Nonnenstraat en Vrouw van Mechelenstraat. Dit is nu als geheel beschermd bij ministerieel besluit, terwijl dit vroeger slechts gedeeltelijk het geval was.
Op het einde van de 16e eeuw vestigden de eerste begijnen zicht in deze buurt. Begijnen waren vrouwen die zich in een religieuze gemeenschap verzamelden, maar zonder zich terug te trekken uit de maatschappij zoals kloosterorden. Het bloeiende begijnhof vormde een echte stad in de stad, afgesloten met poorten en een deel van de stadsmuur. Het Groot Begijnhof in Mechelen is bijzonder omdat dit in een bestaande wijk werd uitgebouwd en een kenmerkend stratenpatroon heeft. De historische, architecturale en socioculturele waarde maken van dit begijnhof werelderfgoed waar we trots op mogen zijn.