Het Lierse college besliste akkoord te gaan met het voorstel van Kempens Landschap vzw waarbij zij een totaalproject opstarten om het Fort van Lier op te waarderen. Hiervoor schrijft de vzw in eerste instantie een visie uit over het gebied en maakt het een masterplan op waarin recreatie, cultuur/erfgoed en ecologie met elkaar verweven worden zonder duurzaamheid en herbestemming te vergeten. Dit plan wordt dan de basis voor alle verdere ontwikkelingsstappen in de toekomst.
Vanuit Kempens Landschap vzw wordt voorgesteld om naast het Fort en de omwalling ook de in de omgeving gelegen gronden van de stad Lier, het OCMW, het Agentschap voor Natuur en Bos, … op te nemen in dit masterplan. Hetzelfde geldt voor bovenlokale projecten die reeds lopende zijn, zoals het Strategisch Project rond de Fortengordels van Antwerpen, de herdenking van Wereldoorlog I het wandelknooppuntennetwerk, … Op die manier kan de opwaardering van het fort ingebed worden in een ruimer (landschappelijk en beleids-)kader, wat het project enkel maar zal versterken.
Om tot een breed draagvlak te komen, worden vanaf de opmaak van het masterplan alle partners bij dit project betrokken: de verenigingen die nu al actief zijn in het Fort (schietclubs, visclub, …), de eigenaars van de nabijgelegen gronden, de inwoners uit de omgeving, het Vlaams Gewest, de vzw Trage Wegen, …
Kempens Landschap werd opgericht in november 1997 op initiatief van het provinciebestuur en een 40-tal Kempense gemeentebesturen. Het stelt zich tot doel om allerhande waardevolle landschappen in de provincie Antwerpen in gemeenschapshanden te houden, op te waarderen en open te stellen voor het grote publiek. Op die manier wil de vereniging zich bekommeren om de open ruimte, natuurlijk en historisch erfgoed en de monumenten die landschapsbepalend zijn.
Een aantal projecten dat binnen het masterplan op korte termijn kan gerealiseerd worden is o.a. het bekomen van een erfpacht op de eigendommen van het Agentschap voor Natuur en Bos, het ontwikkelen van verbindingen met de omgevende recreatieroutes (wandelnetwerk, trage wegen, …), het beheer van de erfgoedsite via ‘landschapsdokters’ (natuurwerk vzw) en de inbedding van het project in subsidieprojecten binnen een bovenlokaal kader.
Bovenstaand voorstel waarbij de opwaardering van het Fort van Lier ingebed wordt in een ruimer landschappelijk- en beleidskader met betrokkenheid van omwoners en gebruikers, zal de aanzet geven tot de gedragen ontwikkeling van een sterk landschappelijk geheel wat zowel op recreatief vlak als qua natuurwaarden, cultuurhistorie, landschapsbeleving, … tot een versterking van de ganse site met haar omgeving leidt