De familie van de grévyzebra’s in Planckendael is sinds maandagavond een telg rijker. Mama Betina zette het stevige jong van iets meer dan 30 kg zonder problemen op de wereld. Het is een merrie. In haar streepjespyjama ziet ze eruit als een miniversie van haar mama. Grévyzebra’s zijn bedreigd, daarom neemt Planckendael actief deel aan het Europees kweekprogramma voor deze zebrasoort en met succes. Moeder en jong zijn vanaf vandaag al te zien.
Noni weergalmt op de savanne
Noni is de Afrikaanse naam voor de nieuwkomer, wat geschenk van God betekent. In totaal wonen er in Planckendael nu 5 grévyzebra’s op de Afrikaanse savanne (naast de giraffen): merries Betina, Fanny en Asra, kweekhengst Chris en het nieuwe veulentje.
Dit veulentje is het eerste jong van hengst Chris in Planckendael. Vorig jaar arriveerde hij als nieuwe kweekhengst en nam hij onmiddellijk zijn taak ter harte. Na ongeveer 13 maanden dracht werd hij vader. Betina daarentegen is met deze geboorte niet aan haar proefstuk toe. Noni is haar vierde veulen. In Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia zijn er nog ongeveer 2500 grévyzebra’s over. Ze zijn de grootste van alle zebra’s en de enige die bedreigd wordt. In 30 jaar tijd is hun aantal met 80% verminderd. Planckendael steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met behulp van speciale halsbandzenders verzamelt men gegevens over de verplaatsingen en het territorium van de zebra’s om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen.
De dieren vormen meestal kleine, gesloten groepen. In tegenstelling tot de andere zebrasoorten zijn de hengsten bij grévyzebra’s territoriaal. Groepen merries met nakomelingen trekken dus door de territoria van dominante hengsten. Niet dominante hengsten vormen vrijgezellengroepen. Grévyzebra’s zijn vrij koppig en onstuimig van karakter.
Elke zebra heeft een uniek streepjespatroon op de achterbillen, net zo uniek als onze vingerafdruk. Er zijn meerdere theorieën over het nut van deze streepjes. Zo zou de tekening als camouflage dienen. In de zinderende zon valt de zebra niet op. In de hitte lijkt alles te trillen en door de strepen zien de roofdieren de zebra niet staan. Als ze toch opgemerkt worden, dienen de strepen om verwarring te zaaien. Want als de zebra’s vluchten, verschijnt er een wirwar van streepjes waar je tureluurs van wordt. Buiten misleiden is er nog een andere theorie, namelijk dat de strepen dienen om af te koelen. Doordat het zwart de zon absorbeert en wit de zon reflecteert, ontstaat er een soort koelingsysteem, een beetje als een airco.