Om de doorstroming naar een voltijdse job vlotter te laten verlopen, krijgen Mechelse leerlingen uit het deeltijds onderwijs de kans om werkervaring op te doen. Dit project van de stad in samenwerking met vzw De Ploeg was het voorbije schooljaar een succes. “We hebben 21 jongeren de mogelijkheid gegeven om op de werkvloer aan de slag te gaan bij vzw’s of overheidsinstellingen met deskundige begeleiding van De Ploeg. Dat is meer dan het dubbele van de tien begeleidingen die we hadden vooropgesteld. Deze praktijkervaring helpt hen later op de arbeidsmarkt en vermindert de kans op langdurige werkloosheid”, zegt schepen van Onderwijs en Werk Caroline Gennez (sp.a).
De stad heeft een samenwerkingsovereenkomst met De Ploeg. De vzw staat in voor de begeleiding van de jongeren, de contacten met de scholen en zorgt voor voldoende plaatsen waar de leerlingen ervaring kunnen opdoen. De stad voorziet een toelage van €21.000. “We willen met dit project de overstap van de schoolbanken naar de arbeidsmarkt verkleinen. Sommige jongeren kampen met specifieke problemen zoals een arbeidshandicap. Ze komen dankzij deze ervaring te weten wat het betekent om te solliciteren, om in een team te werken en om de nodige werkdiscipline aan de dag te leggen.” gaat Caroline Gennez verder.
De scholen melden de jongeren aan bij De Ploeg, waarna een kennismakingsgesprek volgt. Op basis van hun competenties kiest De Ploeg een geschikte werkervaringsplaats waar de leerlingen na een sollicitatie aan de slag kunnen. Tijdens hun tewerkstelling zorgt De Ploeg voor begeleiding en coaching op de werkvloer, en ook nadien voorziet de vzw ondersteuning bij de zoektocht naar een vaste job.
De Ploeg heeft 15 werkervaringsplaatsen waar in het totaal 28 jongeren terecht kunnen. Het gaat o.a. om De Nekker, Prisma, rust- en verzorgingstehuizen, Ivarem, kinderdagverblijven en het Vrijbroekpark. De jongeren werken er bv. in de keuken, aan het onthaal, bij de klusjes- of de groendienst. “We werken voor dit project al langer samen met de scholen Spoor 5 en CLW TSM, sinds het afgelopen schooljaar is daar ook het PTS in Mechelen bijgekomen. Nieuw is ook dat we aandacht besteden aan nauwe contacten met de ouders. We merken dat deze ondersteuning van de jongeren door hun ouders zeer belangrijk is en de kans op slagen vergroot”, aldus Caroline Gennez. In september zullen er opnieuw leerlingen uit het deeltijds onderwijs starten met een werkervaring