Het LASCENTRUM aan Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver stelt moderne lasinfrastructuur ter beschikking voor opleidingen. Het Mechelse stadsbestuur heeft een samenwerkingsovereenkomst met het LASCENTRUM om dit jaar minstens 20 studenten te leren lassen. “De eerste leerlingen in het kader van dit project zijn in juni afgestuurd, en met succes: ze hebben allemaal een lascertificaat behaald. Lasser is een knelpuntberoep en in Mechelen is het echt moeilijk om deze vacatures in te vullen. Met deze praktijkgerichte opleiding dichten we de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt”, zegt Caroline Gennez (sp.a), schepen van Werk en Onderwijs en voorzitter van RESOC Mechelen.
De samenwerkingsovereenkomst tussen het LASCENTRUM en de stad houdt in dat Mechelse scholen de kans krijgen om hun leerlingen een opleiding lassen te laten volgen. De stad voorziet daarom een toelage van €30.000 voor het LASCENTRUM. De opleiding biedt volgens Caroline Gennez een antwoord op verschillende knelpunten in het onderwijs en op de arbeidsmarkt. “Nog te veel Mechelse jongeren verlaten de schoolbanken zonder diploma, waardoor hun kansen op een job aanzienlijk slinken. Werkgevers hebben vacatures voor lassers waar ze niemand voor vinden, omdat te weinig jongeren kiezen voor deze opleiding en ook omdat pas afgestudeerde lassers niet altijd de nodige specifieke en praktische kennis hebben. Voor scholen is het dan weer moeilijk om de dure lasapparatuur te bekostigen.”
Dankzij het opleidingsproject van de stad kunnen de jongeren gebruik maken van verschillende materialen, de gespecialiseerde lastechnieken en de meest geavanceerde apparatuur. Zo is de opleiding beter afgestemd op de vaardigheden die lassers in de praktijk nodig hebben en die door de werkgevers worden gevraagd. In juni hebben de eerste zes leerlingen van TSM samen met hun leerkracht een tiendaagse opleiding elektrodelassen gevolgd. Ze hebben allemaal de selectieproef doorstaan en zijn nu de trotse bezitters van een internationaal erkend lascertificaat. “De eerste opleiding was een succes. Na proef hebben we bedrijven uit regio uitgenodigd om het proefstuk van de jonge lassers te bekijken. Twee van de zes zijn zo onmiddellijk aan een job geraakt, wat het nut van deze aanpak bewijst”, vindt Caroline Gennez.
De leerlingen krijgen indien nodig een individueel traject aangeboden: de instructeur bekijkt wat ze al kunnen, in welke technieken ze zich willen specialiseren en stemmen zo de opleiding af op ieders behoeften. “Vanaf september zullen er nog meer leerlingen van TSM, BUSO Sint-Janshof en Spoor 5 een tiendaagse opleiding krijgen in het LASCENTRUM”, besluit Caroline Gennez.