Op 16 april is het Agentschap Wegen en Verkeer gestart met de eigenlijke weg- en rioleringswerkzaamheden van de Tervuursesteenweg in Elewijt. De Tervuursesteenweg wordt heringericht van aan de grens met Perk tot aan de Robert Schumanlaan. Het wordt een veilige weg met betere voorzieningen voor fietsers en voetgangers. Volgens de huidige planning zullen de werkzaamheden in hun geheel beëindigd zijn tegen het voorjaar van 2013.
Wat is er al gebeurd?
In werkzone 1, tussen de Robert Schumanlaan tot net voorbij de Waversebaan, is aan de kant met de oneven huisnummers reeds de riolering geplaatst, zijn er grachten gegraven en is men begonnen met het uitgraven van de koffer (het gedeelte onder de fundering) van het fietspad.
In werkzone 2, tussen de Waversebaan en de Rubenslaan is het voorbereidend deel van het archeologisch onderzoek uitgevoerd aan beide kanten van de rijweg.
Wat moet er nog gebeuren?
De fundering voor het fietspad, de boordstenen en greppels worden geplaatst. Vervolgens wordt het fietspad en rijweg afgewerkt uitgezonderd de toplaag. Als deze werken zijn afgerond, wordt hetzelfde principe toegepast aan de kant met de even huisnummers.
Begin augustus start het eigenlijke archeologisch onderzoek tussen de Waversebaan en de Rubenslaan. Er zullen over de volledige lengte van deze werkzone sleuven gegraven worden van om en bij de 100 m lang. Zodra het archeologisch onderzoek in deze sleuf is uitgevoerd, zal deze worden gedicht zodat het verkeer er opnieuw over kan rijden. Vervolgens zal aansluitend de volgende sleuf van 100 m gegraven worden.
Huidige omleiding blijft van kracht
Het verkeer richting Mechelen zal steeds doorgang krijgen. In de richting van Perk wordt het verkeer omgeleid via de Robert Schumanlaan, de Damstraat, de Brusselsesteenweg, de Elewijtsesteenweg en de Rubenslaan. Fietsers worden in de beide richtingen omgeleid.
Tijdens de aanleg van het fietspad in de eerste werkzone zal de toegang van de Driesstraat tot de Tervuursesteenweg gedurende een drietal weken worden afgesloten. Het verkeer zal worden omgeleid.
Wanneer het archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd in de Diependaalstraat en de Ter Borchtstraat zullen deze tijdelijk voor het verkeer worden afgesloten. Van zodra het onderzoek hier voorbij is, worden deze straten opnieuw opengesteld voor het verkeer.
Een veilige en aantrekkelijke doortocht
De Tervuursesteenweg is een typisch Vlaamse ‘doortocht’, een verbindingsweg die niet alleen druk gebruikt wordt door doorgaand verkeer, maar waar ook veel mensen wonen en komen winkelen. In de huidige inrichting krijgt het wegverkeer op de Tervuursesteenweg relatief veel ruimte en zijn er slechts minimale voorzieningen voor fietsers en voetgangers. De belangrijkste verandering zal dan ook de aanleg van nieuwe fietspaden en trottoirs langs beide kanten van de Tervuursesteenweg zijn.
Gefaseerde werkzaamheden
Om de hinder te beperken en zo lokaal mogelijk te houden, wordt er gewerkt in drie werkzones. In die werkzones wordt achtereenvolgens per kant zowel de riolering als de nieuwe weginfrastructuur aangelegd. Ten slotte wordt de toplaag over heel het tracé aangelegd.