De ambitie van Groen Bonheiden-Rijmenam is om de eerste groene schepen in de politieke geschiedenis van Bonheiden-Rijmenam af te leveren. Groen gaat daarom naar de kiezer met 4 speerpunten.
Natuur, dé troef van van Bonheiden-Rijmenam
Daarom is het een must om de natuurgebieden en natuurwaarden te beschermen en te herstellen, en ook groene ingrepen te ontwikkelen in de openbare ruimte, bijvoorbeeld aan de hand van een pro-actief drevenplan, parkjes, hagen en andere kleine landschapselementen. Dat betekent ook een masterplanning rioleringen met veel aandacht voor een snelle uitvoering van kleine waterzuivering. Tot slot moeten het groen en landelijk karakter toeristisch veel meer uitspeeld worden door een samenspel van fietsknooppuntenplan, wandelroutes, verhuur van fietsen en plattelandstoerisme.
Grote Heide, drie vliegen in 1 klap
Op voorstel van Groen besliste de gemeenteraad in juni 2008 te starten met een innovatief voorbeeldproject “duurzaam bouwen & betaalbaar wonen”.
Voor Groen is dit een unieke kans op een geïntegreerde aanpak, want we realiseren duurzaamheid in 3 beleidsdomeinen tegelijk:
– qua ruimtelijke ordening is de keuze van de plek in het centrum van het dorp een unieke kans voor het behoud van de open groene ruimte.
– qua duurzaamheid en betaalbare energie is dit een unieke kans om energiezuinige woningen te bouwen door een globale energetische aanpak.
– qua leefbaarheid is het een unieke kans door de creatie van een autoluwe, veilige en aangename ontmoetingsruimte voor jongeren, senioren en minder mobiele mensen.
De files, hoog tijd om de dorpen weer leefbaar en bereikbaar te maken
Een betere doorstroming moet zeker worden nagestreefd, maar men moet ook durven afvragen of al onze verplaatsingen nog wel daadwerkelijk nodig zijn en met de auto moeten gebeuren. Daarom pleit Groen voor:
– het behouden en versterken van het openbaar vervoer
– het stimuleren van fietsverplaatsingen naar het werk (met acties zoals bike-to-work en fiets-o-strades) en fietsen naar de school (met schoolroutenetwerken)
– het stimuleren van telewerken, efficiënte bedrijfsvervoerplannen voor de gemeente en Imelda en het promoten van Autopia, Cambio en Carpoolen.
De jeugd, een eigen plek om zich te ontplooien
Ook al is er vandaag een gemeenteraadsbeslissing in verband met de realisatie van het Kind- en Jongeren Ontmoetings Centrum (KJOC), Groen wil erover waken dat deze woorden worden omgezet in daden met betrekking tot de creatie van deze eigen en eigentijdse stek. De gemeente zal jongeren ook stimuleren en begeleiden, als ze verantwoordelijkheid willen opnemen (bv. Bij het opstellen van een fuifreglement)
Groen Bonheiden-Rijmenam gaat met 14 nieuwe mensen naar de kiezer
De algemene vergadering van 26 juni heeft unaniem het lijsttrekkersschap van gemeenteraadslid Jan Fonderie goedgekeurd. Met 12 jaar ervaring als raadslid wil Jan zijn sterke dossierkennis in de volgende legislatuur ten volle kunnen benutten. Daarom gaat Groen voluit voor méér dan 1 zetel en voor bestuursdeelname.
Op plaatsen 2 en 3 staan vrouwen: Barbara Maes van wijk Putsesteenweg en Annette Kuhk uit Bonheiden. Eerste jongere is Jan Vandenborre uit Rijmenam op plaats 4. Hij wordt gevolgd door Griet Verstraeten en de ervaren Marlies van Bouwel, beide van Rijmenam-centrum. Verder op de lijst nog 4 enthousiaste jongeren, een interessante mix van gedreven mensen in de leeftijdscategorie dertig tot zestig en 2 progressieve 60-plussers, onder wie Les Nossent uit Bonheiden. Lijstduwer is oud-voorzitster Annick Van den Broeck.
De overige kandidaten zijn Marina Desimpel, Goedele De Wit, Eddy Dirickx, Els Gesquiere, Aimé Golvers, Nori Hatim, Jeannine Huybrechts, Bart Lanens, Herman Lens, Anika Moeyersons, Etienne Mylemans, Karin Op de Beeck en Raf Van den Broeck.