Woonpunt Mechelen is in Otterbeek in Mechelen-Noord volop bezig met de volledige renovatie van de sociale wijk. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) heeft in mei 2012 definitief groen licht gegeven om te starten met het deelproject Wielewaalstraat. Woonpunt Mechelen heeft nu aannemer Floré aangeduid. Deze kan, als alles goed gaat, na het bouwverlof starten met de werkzaamheden.
“Het gebouw met zestien flats dateert van 1955 en was zeer dringend aan een volledige renovatie toe. Het gebouw wordt dan ook volledig vernieuwd en aangepast aan de woonnormen van vandaag. De appartementen worden speciaal uitgerust voor senioren en rolstoelgebruikers. In het pand zijn er momenteel geen liften. We plaatsen daarom twee liftkokers op de buitengevel. Voor oudere bewoners heeft Woonpunt Mechelen met dit gebouw een oplossing op maat binnen hun vertrouwde wijk.” weet Alexander Vandersmissen (Open Vld), voorzitter Woonpunt Mechelen. “Veel oudere huurders willen graag verhuizen naar een kleinere woning, maar dan wel liefst in hun vertrouwde woonwijk. Met dit project kunnen we hen die mogelijkheid bieden”, gaat Vandersmissen verder. “Het is dan ook een schitterende locatie voor de bewoners van Otterbeek, zij hebben immers een prachtig zicht op het Tivolipark.” voegt de voorzitter er nog snel aan toe.
Het merendeel van de nieuwe toekomstige bewoners zijn dan ook reeds gekend. Het gaat om oudere bewoners uit de wijk die in het kader van de renovatie in de wijk gekozen hebben om definitief te verhuizen naar de aangepaste flats. “We willen hen alvast ook betrekken bij de renovatie. Zo worden ze uitgenodigd bij de officiële start van de werken en ook daarna willen we hen de mogelijkheid geven om van dichtbij betrokken te worden bij de vordering van de werken aan hun nieuwe thuis.” motiveert Vandersmissen de participatie.
Dit project voorziet een duurzame renovatie met zonneboilers op het dak, een recuperatiesysteem voor regenwater en een hoogwaardige isolatie.”Dat we deze technische ingrepen kunnen realiseren is zeer belangrijk omdat we op die manier immers de toekomstige verwarmingskosten voor de mensen mee onder controle kunnen houden.” besluit Alexander Vandersmissen.
Totale kostprijs van het project is 1,5 miljoen euro.