Op zondag 24 juni zorgt de 19de editie van het Ottertrotterfestival in domein Tivoli voor de laatste rechte lijn naar de zomervakantie. Dit gastvrije, kleurrijke en duurzame familiefestival is uitgegroeid tot een succesformule en belooft dit jaar een recordeditie te worden. Mechelen focust met Ottertrotter op de rijkdom en diversiteit aan culturen bij ons en in de hele wereld, én nog meer op duurzaamheid. Zo doet de bio-beker dit jaar zijn vaste intrede, zodat elke bezoeker zijn recyclagesteentje bijdraagt. Dit jaar worden ook meer Mechelaars bij het evenement betrokken, zowel op het podium als erachter en ernaast.
Domein Tivoli wordt zondag 24 juni opnieuw het decor voor de 19de editie van het multiculturele Ottertrotterfestival. Zwoele, exotische geuren en klanken benevelen die dag de weiden en neuzen van duizenden bezoekers. De bezoekersaantallen van de laatste jaren zitten in stijgende lijn. Dit jaar worden ongeveer 13 000 bezoekers verwacht. Dit gastvrije, kleurrijk en duurzaam familiefestival wil mensen in een positieve sfeer ongedwongen laten kennismaken met de rijkdom en diversiteit aan culturen bij ons en in de hele wereld. Ottertrotter draagt waarden als interculturaliteit, ecologisch bewustzijn, verdraagzaamheid, respect voor de medemens en de omgeving en sociaal engagement hoog in het vaandel en zet deze waarden om in de uitwerking en programmatie van het festival.
Veel meer dan muziek
Ottertrotter biedt internationale en lokale topkwaliteit op het hoofdpodium. Je geniet tijdens Ottertrotter van o.a. Bash, Chippie El Berkani, Zionyouth, Klody Ndongala, Orchestre International du Vetex, de Brazilian All Stars en Laurent Housavi. Niet enkel op het podium vind je liveoptredens. In de schaduw van de bomen kan je opbotsen tegen een exotische fanfare, verloren gelopen straatmuzikanten of een wereldreiziger met woonwagen!
Ottertrotterfestival is met andere woorden veel meer dan muziek alleen. Jong en oud beleven er dans- en kookworkshops, knutsel- en sportactiviteiten, kinderanimatie, vertellingen, trashbeatz & – design, … Daarnaast, en even belangrijk, wil het festival informeren en sensibiliseren rond mondiale en duurzame thema’s.
Met zicht op de wereld
Op de wereldculturenmarkt kan je shoppen in de vele winkeltjes met een kleurrijk en origineel aanbod van typische producten en zuiderse dranken en hapjes. In het fantastisch decor van de Marokkaanse berbertent kan je rustig verpozen middenin de drukte van het festival met de lekkerste muntthee en de heerlijkste gebakjes. Ondertussen ontmoet je tal van solidaire organisaties die informatie geven over landen, volkeren en culturen bij ons of ver weg.
Bio-beker voor duurzaamheid
Ottertrotterfestival wil ook informeren over duurzame thema’s. “Elk jaar worden in toenemende mate de principes van duurzame ontwikkeling op het evenement toegepast, en op die manier de ecologische impact op het milieu beperkt”, stelt schepen van Leefmilieu Marina De Bie. Dat doet Ottertrotter door het energieverbruik te beperken, groene stroom te gebruiken, gebruik te maken van milieuvriendelijke en recycleerbare producten, een verantwoord afvalbeheer, een minimum aan geluidsoverlast, en door de fiets als vervoersmiddel te promoten. Dit jaar wordt ook de bio-beker ingevoerd. Vorig jaar werd al met deze biologisch afbreekbare beker geëxperimenteerd, met succes. De ingezamelde, gebruikte bio-bekers worden na afloop van het festival door het verwerkingsbedrijf Galactic gratis gerecycleerd en verwerkt tot een nieuwe bio-beker, fles of tapijt.
Bovendien kan je op Ottertrotter het GROM en milieuverenigingen ontmoeten en mee de temperatuur op peil brengen tijdens het klimaatsspel. Op het ecoplein kan je op een ludieke en kindvriendelijke manier ontdekken hoe je zorgzaam met de aarde omgaat.
Het festival is en blijft gratis met democratische drankprijzen en eerlijke dranken en wijnen. Ook aan de workshops is vrij deel te nemen. Op die manier wil Ottertrotter het feest openhouden voor iedereen.