Elk jaar kiest de stad een ander gebouw uit voor de campagne Klimaatgebouw i.s.m. IGEMO. Dankzij een combinatie van infrastructurele ingrepen en inspanningen van het personeel probeert de stad zoveel mogelijk energie te besparen van november tot april. “Dit jaar engageerden de stedelijke kinderkribbes in de Dennenstraat en Zwaluwstraat zich als Klimaatgebouwen. Ze verbruikten de voorbije wintermaanden samen 15,77% minder energie, een mooi resultaat”, vindt schepen van Energie Caroline Gennez (sp.a).
De personeelsleden gingen enthousiast de uitdaging aan. Ze lieten de lichten niet nodeloos branden, vermeden sluipverbruik, doofden lichten in lokalen die niet in gebruik waren, kozen voor kort maar krachtig verluchten in plaats van doorlopend ramen en deuren te laten open staan… Schepen van Kinderopvang Rita Janssens (sp.a): “Ze kregen eenvoudige besparingstips om hun energiegedrag te veranderen, zonder daarbij aan comfort in te boeten. Als beloning voor hun inspanningen geven we het personeel van de kinderkribbes een lekkere mand met Fairtrade-producten. We hebben de ouders ook geïnformeerd over Klimaatgebouw en de kindjes hebben we zelfs betrokken bij enkele acties.”
Het resultaat mag er zeker zijn. Van november 2011 tot en met april 2012 verbruikte de kinderkribbe Zwaluwstraat 5.196 kWh (3,18%) aan energie minder dan anders, -6,37% elektriciteit en -2,35% gas. In de Kinderkribbe Dennenstraat bespaarde het personeel gedurende dezelfde periode meer dan 12,5% energie (45.486 kWh, -12,95% gas en -10,63% elektriciteit). Caroline Gennez: “Samen goed voor meer dan 50.000 kWh of het jaarverbruik van 2 Vlaamse gezinnen. De kinderdagverblijven hebben hierdoor 12 ton CO2 minder uitgestoten.”
De stad nam de verwarming en het elektriciteitsverbruik van beide kinderkribbes onder de loep en waar nodig paste men de instellingen aan. Enkele technische ingrepen en maatregelen zoals het beter afstellen van de verwarmingsketel en radiatorkranen droegen bij tot het resultaat. “In de kinderkribbe van de Dennenstraat investeren we binnenkort ook €64.113 voor nieuwe condenserende ketels, want de huidige dateren nog van de jaren zeventig, en we plaatsen ook een automatische regeling voor de centrale verwarming. In het totaal kan dit leiden tot 30% minder energieverbruik, de terugverdientijd van deze investeringen bedraagt 12 jaar. Daarnaast zorgen de zonnecellen op de daken van de kinderkribbes sinds maart voor groene stroom. Zo pakken we het energieverbruik in onze stadsgebouwen stap voor stap aan, en daar winnen zowel het milieu als de stadskas bij”, verklaart Caroline Gennez. Ook na Klimaatgebouw zal rationeel energieverbruik een aandachtspunt blijven in de kinderdagverblijven. Het personeel zal blijvend rekening houden met de tips en de stad wil verder investeren in knelpunten in de gebouwen die naar boven zijn gekomen dankzij de campagne.