Bij de gemeenteraadsverkiezingen komt sp.a Mechelen op met een lijst met zowel vaste waarden als nieuwe gezichten. Eerder maakten Tine Van den Brande en Liesbet De Keersmaecker al bekend dat zij kiezen voor sp.a als de partij die in Mechelen de noodzakelijke aandacht heeft voor duurzaamheid. Vandaag stelde lijsttrekker Caroline Gennez nog drie kandidaten voor in kc nOna: “Met deze drie geëngageerde Mechelaars zorgen we voor een verfrissende wind op het vlak van jeugd- en cultuurbeleid. Ze zijn daar nu elk op hun manier in de praktijk al dagelijks mee bezig. Tarik Van Rompaey en Niels Van Mossevelde zijn twee jonge twintigers die gepassioneerd zijn door muziek en weten wat er leeft bij de Mechelse jeugd. Zanger Patrick Riguelle heeft natuurlijk de nodige know how in huis en wil het cultuurbeleid uitdiepen met meer ruimte voor het experimentele.”
Tarik Van Rompaey is 22 jaar en student Muziekmanagement. In Mechelen is hij vooral bekend als innovatieve organisator van evenementen, waar metal, hiphop en alternatieve rock een plaats krijgen. Zo was hij actief betrokken bij het vroegere jeugdcentrum Metteko, en ligt hij mee aan de basis van de nieuwe Club Kamikaze waar jongeren een plek krijgen om optredens te organiseren. “Ik heb in Mechelen en daarbuiten al heel wat evenementen op touw gezet en dan merk je dat heel wat jongeren hun creativiteit willen uiten op de één of andere manier, maar dat ze niet altijd de kans krijgen om dit ook waar te maken. Ik probeer al langer een brug te slaan tussen jongeren, subculturen en het beleid. Ik wil dat er nog meer naar jongeren geluisterd wordt. Door nu in de politiek te stappen en mij achter het project van sp.a Mechelen te scharen, ga ik hier nog een stap verder in,” vindt Tarik.
De 25-jarige Niels Van Mossevelde werkt als loodgieter en is ook zanger van de Mechelse groep Pardon Service. Hij is al twintig jaar actief bij scouts Thila Coloma, van kapoen tot leider. Niet toevallig is hij er beter bekend als ‘ondernemende corax’. “Mechelen is de voorbije jaren al wat bruisender gemaakt en we moeten nu van die heropleving gebruik maken om het jeugd- en cultuurbeleid verder uit te bouwen. Er lopen in deze stad heel wat jonge mensen rond met vernieuwende ideeën en daar moeten we meer naar luisteren. Er is zo veel potentieel. Ik zet deze stap omdat ik vind dat ook mensen uit het veld in de politiek moeten vertegenwoordigd zijn om hun ideeën concreet te maken”, zegt Niels.
Zanger Patrick Riguelle woont sinds ’99 in Mechelen. Hij wil van Mechelen de cultuurstad maken die ze verdient te zijn. Patrick Riguelle: “Ik ken Caroline Gennez al jaren en bestookte haar dan ook regelmatig met allerlei ideeën rond stedelijk cultuurbeleid. Na een tijdje zei Caroline tegen mij, ‘doe het dan zelf!’ (lach). Het huidige cultuurbeleid is soms te mainstream en te weinig gedurfd. Er is voldoende potentieel in deze stad, maar getalenteerde artiesten moeten we structureel ondersteunen. De infrastructuur die er is en de ruimtes die er zijn kunnen nog veel efficiënter gebruikt worden. Bovendien doe ik ook mee omdat ik echt geloof dat Mechelen zich geen betere burgemeester kan wensen dan Caroline.”
Mechelen was vroeger een slaapstad, en is de laatste jaren gelukkig ontwaakt. Maar er kan nog veel meer leven in de brouwerij worden gebracht en daar kunnen deze drie Mechelaars voor zorgen volgens Caroline Gennez. Wat hen bindt, is dat ze elk met hun passie bezig zijn, een passie die verbonden is met deze stad. Ze staan met hun beide voeten in de praktijk en weten daarom wat er leeft. Iedere Mechelaar die een idee of een passie heeft, moet de kans krijgen om zijn ding te doen. “Daarom kiezen we voor een jeugdbeleid dat jongeren de nodige inspraak geeft, met de nodige infrastructuur en ruimte voor alle subculturen. Ook op cultureel vlak mag het zeker wat gewaagder en experimenteel zijn”, aldus Caroline Gennez. Op 27 juni wil sp.a dan ook laten zien wat ze bedoelen met een vernieuwend cultuurbeleid. Creatieve Mechelaars met diverse achtergronden kunnen zich uitleven tijdens een uniek evenement op een boot. Dit zal ook uitgezonden worden zodat iedere Mechelaar mee kan genieten, naar analogie met de eerste vrije radiozenders in de tweede helft van de twintigste eeuw. Zo was Radio Caroline de eerste zeezender voor de Britse kust.