Deze week zal je rond het Vrijbroekpark en in de binnenstad heel wat kinderen op de fiets zien. De stad organiseert op 24 en 25 mei het jaarlijkse fietsevenement voor leerlingen van het vijfde leerjaar. Het fietsexamen op de openbare weg voor het zesde leerjaar gaat door op 21, 22 en 29 mei. “De kinderen leren dankzij deze praktijkgerichte aanpak heel wat bij over veilig fietsen in het verkeer. De belangstelling van het Mechelse onderwijs is dit jaar groter dan ooit: we hebben zes klassen meer die deelnemen, vandaar dat het fietsexamen nu verspreid is over drie dagen”, aldus schepen van Onderwijs Caroline Gennez en schepen van Mobiliteit Karel Geys (beiden sp.a).
Het fietsexamen voor het zesde leerjaar is een samenwerking tussen verschillende stadsdiensten, de politie en de provinciale verkeerstuin Biesieklette van het Vrijbroekpark. De leerlingen leggen op de openbare weg een test af langs een parcours van 5km dat loopt van het Vrijbroekpark tot op de Grote Markt en terug. Zo kunnen ze aantonen dat zij de eindterm rond ‘verkeersweerbaar fietsen’ behaald hebben als sluitstuk van een doorgedreven fietseducatie in de scholen. Daarnaast zijn er voor hen ook een aantal randactiviteiten in het park rond veilig fietsen.
“Vele kinderen van het zesde leerjaar zullen vanaf september alleen met de fiets naar de middelbare school gaan. Op deze leeftijd is het dus noodzakelijk dat ze over de nodige vaardigheden en kennis beschikken om zich veilig in het verkeer te begeven”, zegt Karel Geys.
Sinds 2008 organiseert de stad op vraag van de scholen ook een fietsevenement voor het vijfde leerjaar. Zij maken in het Vrijbroekpark kennis met een fietsbehendigheidsparcours, training in de provinciale verkeerstuin Biesieklette, een kennistest, een workshop over de dode hoek van vrachtwagens en over fietskledij en fietsverlichting.
Caroline Gennez: “Het fietsevenement en het fietsexamen maken deel uit van de ondersteunende maatregelen van de stad voor het onderwijs in het kader van ‘Duurzaam naar School’. Samen met de scholen en de politie promoten we verkeerseducatie en duurzame mobiliteit in het lager onderwijs.”
Aan het fietsevenement nemen 21 lagere scholen deel met 33 klassen, goed voor 690 leerlingen van het vijfde leerjaar. 32 klassen of 613 leerlingen zullen het fietsexamen op de openbare weg afleggen. De deelnemers krijgen achteraf een reflecterende sleutelhanger als geschenkje. Het Verkeersveiligheidsfonds financiert dit met een bedrag van €1600.