De dienst Ontwikkelingssamenwerking van de stad Mechelen werkt jaarlijks interne en externe acties uit die personeelsleden en Mechelaars moet aanzetten om te kiezen voor eerlijke en duurzame producten. Voorbeelden hiervan zijn het eerlijk ontbijt voor stadspersoneel en de kookworkshops met Fairtradeproducten bij Mechelaars thuis.
Schepen van Ontwikkelingssamenwerking Ali Salmi: “In het kader van ‘Fairtrade@work’ wordt de personeelsdag van 10 mei 2012 in het teken van FairTrade gezet. Zo kunnen de personeelsleden deelnemen aan een workshop FairTrade koken o.l.v. Geert Groffen en kunnen ze ’s middags genieten van een heus FairTrade dessertenbuffet.”
Geert Groffen is een bekend voorstander van FairTrade producten. Zijn visie op koken is dan ook duidelijk: “Voor mij als kok mag eten ook net iets meer zijn dan ‘heel erg lekker’. Ik probeer in mijn werk de principes van duurzame voeding te hanteren. Omdat ik vind dat we met z’n allen moeten zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen ook nog op een aardbol moeten kunnen wonen waar ze even hard van kunnen genieten als wij. Duurzame voeding hanteert 5 basisprincipes: het gebruik van lokale producten, het verminderen van vlees en vis, het betalen van een eerlijke prijs aan de boeren (fair trade), het gebruik van biologische producten en het koken volgens de seizoenen.”
De stad Mechelen kiest, als overtuigde Fairtradegemeente, al vele jaren resoluut voor FairTrade op de werkvloer. “We willen namelijk als stadsbestuur het goede voorbeeld geven. Hoe meer werkgevers kiezen voor FairTradeproducten op het werk, hoe meer werknemers dit voorbeeld misschien thuis volgen. Via deze FairTrade personeelsdag leert ons stadspersoneels de FairTradeproducten kennen. Hopelijk kiezen ze op deze manier ook thuis voor meer FairTradeproducten. Hoe meer we deze producten promoten, hoe meer boeren en landarbeiders in het Zuiden kunnen werken aan een menswaardig bestaan en een betere toekomst.” aldus Ali Salmi.