Eind vorig jaar startte Kempens Landschap vzw, met financiële steun vanuit Europa (Interreg Vlaanderen-Nederland), Vlaanderen en de gemeente Sint-Katelijne-Waver aan het herstel van de toegangsbrug op het domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver. Net zoals bij de kasteelruïne werd gekozen voor het bewaren van de oude resten en het overkappen van de historische bruggenhoofden met een structuur van hout en staal.
Van archeologisch vooronderzoek naar brugherstel
In de jaren ’60 van vorige eeuw stortte de brug in die toegang gaf tot het omgrachte deel van het domein Roosendael te Sint-Katelijne-Waver. De situatie werd toen provisoir opgelost door het gat te dichten met puin. Het gevolg was dat de ringgracht doorgeknipt werd en dat je als bezoeker helemaal niet het idee had dat je het water kruiste.
Al van bij de opmaak van het landschapbeheerplan in 2009 speelde Kempens Landschap met het idee om de toegangsbrug te herstellen. Doch in eerste instantie werd voorrang gegeven aan de restauratie van de historische gebouwen (poortgebouw, koetshuis, kasteelruïne en landhuis) die deel uitmaken van het jeugdverblijfcentrum. Het jeugdverblijfcentrum is immers het kloppend hart van het domein en moet zijn gasten in optimale omstandigheden kunnen ontvangen. Vorig jaar werd met de renovatie van het landhuis de restauratiecampagne van het historische gebouwenpatrimonium succesvol afgerond. Het ideale moment om een volgend project aan te vatten: het herstel van de toegangsbrug.
Uit een archeologisch vooronderzoek bleek dat de oude bruggenhoofden nog intact waren maar onvoldoende stevig waren om als draagstructuur voor de nieuwe brug te dienen. Daarom werd beslist om – net zoals bij de consolidatie en herbestemming van de kasteelruïne – de oude resten te bewaren en over deze resten een nieuwe brug te leggen. De vormgeving van de nieuwe brug is bewust sober gehouden en komt overeen met de overkapping van de kasteelruïne. Het is de bedoeling om deze vormgeving in de toekomst als een rode draad door het domein te laten lopen als het gaat over archeologische resten.
Financiële steun
Dit project zou vanzelfsprekend niet mogelijk geweest zijn zonder financiële steun van buitenaf. Zo kon Kempens Landschap – net zoals bij de renovatie van het landhuis en de ijskelder – rekenen op de steun van Europa (Interreg Vlaanderen-Nederland). Verder heeft viceminister-president Geert Bourgeois Kempens Landschap een landschapspremie toegekend voor de consolidatie van de historische bruggenhoofden. Vanuit de gemeente Sint-Katelijne-Waver, lid van Kempens Landschap en zodoende ook rentmeester van domein Roosendael, werd een bedrag van 27.750 euro gereserveerd.
Nu het herstel van de toegangsbrug achter de rug is blijft Kempens Landschap echter niet op zijn lauweren rusten. Het herstel van de toegangsbrug is maar een eerste stap in het verder herstel van de waterhuishouding van de ringgracht op het domein Roosendael. Bedoeling is om in de toekomst het slib uit de gracht te verwijderen en de afkalvende oevers aan te pakken. Op die manier komt er weer meer zuurstof in het water en dit komt het biologische waterleven ten goede. Wordt vervolgd.