Kunnen machines leren? De Declaratieve Talen en Artificiële Intelligentie (DTAI) onderzoeksgroep van het departement computerwetenschappen van de KU Leuven en Technopolis onderzoeken het met de ingenieuze interactieve opstelling ‘Schaar-Steen-Papier’, die vrijdag officieel werd ingehuldigd in het Vlaamse doe-centrum in Mechelen.
Je zou het niet meteen verwachten, maar met dit simpel wijdverbreid spelletje waarbij de spelers gelijktijdig een keuze maken tussen een van de drie zetten: schaar, steen of papier, ontdekt de bezoeker in Technopolis óf en hoe een machine leert. Zowel voor het herkennen van het gebaar, als voor het voorspellen van de volgende zet gebruikt de interactieve opstelling ‘artificiële intelligentie’.
“Technopolis is voor ons een ideale partner om technieken uit machinaal leren te illustreren in een leuke en interactieve spelomgeving. Op deze manier komen jongeren op een speelse manier in contact met technieken die aan de basis liggen van onze wereld van morgen. Computers zullen zich meer en meer automatisch aanpassen aan het gedrag van gebruikers en hun taken beter uitvoeren naarmate ze meer ervaring opdoen. Zo zal de interactieve opstelling in Technopolis ook beter worden in het spelen van Schaar-Steen-Papier naarmate de bezoeker er langer tegen speelt,” zegt Professor Luc De Raedt van KU Leuven.
De technieken die gebruikt worden in de nieuwe opstelling Schaar-Steen-Papier zijn bovendien uiterst bruikbaar in andere toepassingen, zoals spelcomputers, intelligente huizen, maar ook voor het opvolgen en assisteren van patiënten in ziekenhuizen en woonzorgcentra. Door het automatisch detecteren van ongewoon gedrag kunnen dokters en verzorgers tijdig ingrijpen en efficiënter werken.
“Dit is opnieuw een staaltje hoogstaande technologie waarmee de bezoeker in Technopolis aan de slag kan. We zijn verheugd over de samenwerking hiervoor met de DTAI onderzoeksgroep van KU Leuven. Hun kennis en onze interactieve aanpak om wetenschap en technologie dichter bij de mens te brengen vormden de ideale wisselwerking voor deze nieuwe interactieve opstelling Schaar-Steen-Papier,” aldus Patricia Verheyden van Technopolis.
De DTAI onderzoeksgroep van het departement computerwetenschappen van de KU Leuven voert onderzoeks- en onderwijstaken uit rond declaratieve programmeertalen en artificiële intelligentie. Het is één van de grootste groepen binnen Europa op het gebied van machinaal leren, data mining, declaratieve talen en kennisrepresentatie.
Technopolis brengt al 12 jaar wetenschap en technologie dichter bij de mens, op een creatieve en interactieve manier. Niet alleen met het doe-centrum in Mechelen verrast Technopolis mensen, maar ook met tal van outreach activiteiten overal in Vlaanderen zoals wetenschapsshows en demo’s. Al doende ontdekt de bezoeker de wetenschap en technologie die schuilgaan achter vertrouwde dingen.