Het stadsbestuur werkt al verschillende jaren aan een kwaliteitsvol preventie- en veiligheidsbeleid. De stad rekent daarbij ook op een engagement van de bewoners zelf om de kans op slachtofferschap te beperken. Om de Mechelaar extra te sensibiliseren is de dienst Preventie en Veiligheid i.s.m. de dienst Gemeenschapswachten gestart met een project rond risicotaxatie waarbij de gemeenschapswachten de risico’s op bepaalde criminaliteitsfenomenen controleren op straatniveau.
Schepen voor Preventie Ali Salmi: “Via deze risicotaxatie willen we de Mechelaars sensibiliseren rond bepaalde criminaliteitsfenomenen (auto- en woninginbraken en fietsdiefstallen) en wijzen op mogelijke risico’s. De gemeenschapswachten screenen een bepaalde buurt aan de hand van checklisten per fenomeen. De resultaten van deze screening worden vertrouwelijk via brief overgemaakt aan alle bewoners van de betreffende buurt. We geven de bewoners ook enkele preventietips mee, waarmee ze op eenvoudige wijze bepaalde risico’s kunnen verminderen. Het uiteindelijke doel is dat we samen werken aan een veiliger Mechelen.”
Het is nodig om de mensen te wijzen op de (eenvoudige) maatregelen die ze zelf kunnen ondernemen. Uit een eerdere bevraging (i.f.v. het SDNA-project) blijkt dat nog te weinig bewoners de preventieve initiatieven kennen rond woninginbraak. Zo kende bv. slechts 19% van de bewoners het project technopreventief advies of kende ze de strategie van het registreren van waardevolle voorwerpen (vb. bijhouden van serienummers of SDNA).
“Het project risicotaxatie is recent gestart en we concentreren ons in het begin op buurten met een verhoogd risico op woninginbraak (goede mobiliteit/vluchtwegen, weinig sociale controle,..). Voor de selectie van deze buurten baseerden we ons op de cijfers van de politie. We letten er wel op dat in de betrokken buurt telkens ook straten meegenomen worden waar nog geen feiten plaats vonden. Op deze manier proberen we potentiële daders steeds voor te zijn.” aldus Ali Salmi.
De dienst Gemeenschapswachten heeft de eerste buurt reeds 2 maal gescreend. De resultaten worden eerstdaags aan de bewoners meegedeeld. We kunnen nu al enkele bevindingen meegeven:
Inzake woninginbraak:
Mensen laten ramen openstaan bij afwezigheid (16%)
Het keldergat is steeds goed afgesloten (98%)
Bij 10% is de voordeur niet goed gesloten (niet slotvast of geen goed slot)
Bij 20% van de woningen is er geen goede sociale controle mogelijk.
Inzake auto-inbraak:
Er werd telkens 1 wagen aangetroffen die niet slotvast werd achtergelaten
In 44% van de gevallen lagen er waardevolle voorwerpen zichtbaar in de auto (Bij controles in het centrum is dit minder dan 10%)
Inzake fietsdiefstal:
Slechts 6% van de fietsen is gegraveerd/gelabeld
Bij 66% werd een goed slot gebruikt
Slechts 37% van de fietsen is verankerd.
Schepen Salmi: “Deze eerste resultaten tonen inderdaad al aan dat we de mensen blijvend moeten sensibiliseren om waakzaam te zijn en te blijven. Enkel op deze manier minimaliseren ze de kans om slachtoffer te worden. Ik doe dus nogmaals een oproep om meer aandacht te hebben om een fiets steeds correct te verankeren, fietsen te laten graveren, er voor te zorgen dat er geen waardevolle spullen zichtbaar in de auto liggen, om er voor te zorgen dat alles goed en degelijk is afgesloten als men de wagen of woning verlaat. Het zijn kleine gewoonten of onoplettendheden die soms een wereld van verschil kunnen maken.”