Minister-president Kris Peeters en viceminister-president Ingrid Lieten legden vrijdag 23 maart de eerste steen van de uitbreiding van Technopolis. Luc Van den Brande, Voorzitter van Technopolis, onthulde de plannen van het Vlaamse doe-centrum voor wetenschap en technologie: met twee nieuwe zones, een workshopruimte, een labo en een infocentrum voor leerkrachten zet Technopolis zijn doelgroepenaanpak verder en wordt iedereen bereikt met een aanbod op maat. “Technopolis wordt maar liefst 33% groter. In het voorjaar van 2013 zullen er 2 gloednieuwe zones openen”, maakte Luc Van den Brande bekend. In de eerste zone ontdekken jongeren van 8 tot 14 jaar aan de hand van leuke, interactieve opstellingen het nut van wetenschap en techniek en de toepassingen ervan in het dagelijks leven. Deze jongeren zitten in een cruciale levensfase waarin ze de eerste beslissingen nemen die hun verdere beroepskeuze bepaalt. Ze ontdekken aan de hand van beroepen die ‘tot de verbeelding spreken’, hun competenties en talenten en krijgen zo inzicht in mogelijke beroepen en wetenschappelijke of technische studierichtingen.
Ben ik innovatief genoeg voor een job als uitvinder? Heb ik voldoende creativiteit voor een loopbaan als animatiefilmmaker. Zou ik een goede snoepontwikkelaar zijn? Is de job van tijgertandarts iets voor mij? Schuilt er een onderzoeker of procesoperator in mij? “Het doet me plezier om vast te stellen dat Technopolis in de nieuwe zone voor 8 tot 14-jarigen ook een aantal opstellingen heeft opgenomen over de talenten met betrekking tot het nemen van initiatief, ondernemerschap, onderzoeken, ontwerpen en creativiteit”, zei minister-president Kris Peeters. “Voor de toekomst van onze industrie is het cruciaal dat meer jongeren kiezen voor een uitdagende technische of wetenschappelijke job; met het Nieuw Industrieel Beleid zetten we daar volop op in”, onderstreepte minister-president Peeters. De tweede zone is bedoeld voor een ruim publiek, waarmee ook jongeren van 14 tot 18 jaar in schoolverband aangesproken worden. Zij staan nog dichter bij die belangrijke keuzes die bepalend zijn voor hun verdere leven. Hier worden zij uitgedaagd om opdrachten uit te voeren zoals: maak beelden met een high speed camera, speel ze dan vertraagd af en ontdek zo hoe bijvoorbeeld een waterdruppel uiteenspat, experimenteer met magnetisme,…
Het resultaat kunnen ze nadien delen via sociale media. De bezoeker wordt hier aangesproken vanuit zijn eigen leefwereld, met relevante onderwerpen uit het dagelijkse leven.
Daarnaast komt er nog een infocentrum voor leerkrachten, een workshopruimte en een labo. “De aanpak van Technopolis om vanuit de dagelijkse leefwereld van de jongeren de wereld om hen heen te verklaren, en ze zo enthousiast te maken voor wetenschap en technologie, wordt verder gezet. De kennis, vaardigheden en de motivatie van de jongeren verhogen zijn van groot belang voor de keuze van studierichting in het hoger onderwijs,” aldus viceminister-president Ingrid Lieten. Technopolis, chemiefederatie essenscia en de Fondsen voor Vorming in de Scheikundige Nijverheid ondertekenden vandaag ook een belangrijke overeenkomst om samen te werken aan de toekomst van de industrie in Vlaanderen. De sociale partners uit de chemische industrie, kunststoffen en life sciences dragen voor een groot deel bij aan de realisatie van de uitbreiding. “Technopolis is voor de chemiesector een unieke partner om jongeren enthousiast te maken voor de wondere wereld van wetenschap en chemie. Dankzij enkele indrukwekkende opstellingen in de nieuwe zones en het labo hopen we vele tienduizenden jongeren te prikkelen voor een job in een sector met toekomst in Vlaanderen. Onze ondernemingen hebben immers nood aan jong talent, want het komende decennium gaan maar liefst 16 000 werknemers met pensioen. De sociale partners uit de chemiesector zetten dan ook graag samen hun schouders onder dit ambitieus project”, zei Frans Dieryck, gedelegeerd bestuurder van essenscia vlaanderen.