Vanmiddag hing Jong VLD Mechelen een symbolisch ‘te koop’ spandoek op de Mechelse Nekkerhal. Deze hal is nu eigendom van de stad Mechelen en wordt uitgebaat door een vzw. Volgens de jonge liberalen is een privatisering noodzakelijk om de evenementenhal goed draaiende te houden. Een private investeerder zal extra gemotiveerd zijn tijdig te investeren in onderhoud, uitbesteding, publiciteit en, als dat ooit nodig is, herbestemming. De opbrengsten van de verkoop wensen de jongeren aan te wenden voor schuldafbouw. Schuldafbouw vermindert immers de lasten op de volgende generatie.
“In 2010 investeerde de stad 300 000 euro in de Nekkerhal. Nieuwe investeringen dringen zich evenwel op. Volgens het studiebureau Macobo zouden de prioritaire aanpassingen alleen al 3,6 miljoen euro opslorpen. Het merendeel van dat geld zou gaan naar technische installaties, om de Nekkerhal aan te passen aan de hedendaagse expo-normen”, vertelt Nils Roofthoofd, voorzitter van Jong VLD Mechelen. “Aan die 3,6 miljoen euro zit een investeringsrisico. Dat risico moet liggen bij private investeerders en niet bij de belastingsbetalers. Daarom moeten we de hal verkopen. Volgens cijfers van Ernst & Young heeft de Nekkerhal een positieve cash flow en bedroeg de omzet in 2010 1,3 miljoen euro. Een eventuele koper verwerft dus een organisatie met een solide financiële basis. Dat de vzw winst maakt is geen argument om niet te verkopen, omdat dit weerspiegeld zal worden in een hogere verkoopprijs. Een koper die wil herbestemmen, mag men niet uitsluiten. We mogen niet vergeten dat de hal eigenlijk niet gebouwd is om als evenementenhal te dienen.”
“In 2010 waren er 32 activiteiten in de Nekkerhal. Daarmee is de hal de op drie na drukst bezette evenementenhal van het land. Enkel Flanders Expo, Antwerp Expo en Brussels Expo doen beter. Momenteel ligt het beheer van deze drukbezette Nekkerhal in handen van een vzw die politiek wordt aangestuurd. Politici zijn evenwel niet gekozen om evenementenhallen te runnen. Ze zijn er ook maar zelden toe in staat. Dat er al jaren geen commercieel manager meer is, lijkt ons hiervan een goed voorbeeld. Keuzes over de investeringen, het onderhoud, het personeelsbeleid en het management van een evenementenhal worden beter niet gepolitiseerd. De 18 500 m² grote hal moet volledig autonoom kunnen werken en op zoek gaan naar haar eigen plaats tussen de andere Vlaamse evenementenhallen”, vertelt Jitte Akkermans, ondervoorzitter van Jong VLD Mechelen. “Een vzw-structuur of verbondenheid met de stad is daarvoor ongeschikt. De hal moet voor haar eigen plaats kunnen vechten en de nodige investeerders aantrekken zonder enige politieke inmenging. Een verkoop is de enige duurzame oplossing. Vorig jaar werd Antwerp Expo nog verkocht voor 17,1 miljoen euro.”
“Als jongeren stellen we voor om de opbrengst van de verkoop aan te wenden voor schuldafbouw. Daardoor komt er meer beleidsruimte vrij voor de volgende generatie. Mijn generatie hangt nu reeds voldoende federale en andere schulden boven het hoofd. De extra beleidsruimte kan dan ook best gaan naar een verlaging van de belastingen. Minder belastingen betekent meteen ook meer middelen voor de belastingsplichtigen en op lange termijn ook meer jobs. Immers, werken en werk creëren wordt ontmoedigd door belastingen”, stelt Nils Roofthoofd. “De beste investering die de stad kan doen in onze toekomst, is de belastingen verlagen zodat de economie ongehinderd kan groeien.”