Maar liefst 139 bedrijven komen vandaag, dinsdag 21 februari, actief rekruteren op de jaarlijkse jobinfobeurs van Lessius Campus De Nayer. Ze rekruteren uit de bijna 300 afstuderende technologiestudenten en industriële ingenieurs. De concurrentie is heel groot, want zowat elk bedrijf heeft heel wat nieuwe medewerkers nodig om een antwoord te bieden op de vragen van de toekomst. De Vlaamse visvijver van technologisch hooggeschoolden is echter veel te klein om al deze bedrijven goede profielen te kunnen bezorgen. Er moet dan ook dringend een kentering komen, wil Vlaanderen het maken als kenniseconomie.
De 192 afstuderende ingenieurs en 105 afstuderende professionele bachelors in technologische opleidingen van Campus De Nayer zijn erg in trek op de arbeidsmarkt. Het aantal bedrijven dat op dit jobevent op zoek gaat naar toekomstige werknemers, spreekt voor zich. 139 hoogtechnologische bedrijven, selectiebureaus en overheidsinstellingen zoeken geschikte kandidaten om hun openstaande technologisch georiënteerde vacatures in te vullen.
Maximumcapaciteit campus benut, bedrijven op wachtlijst
Daarmee groeit de jobinfobeurs van Campus De Nayer opnieuw. Het aantal exposanten is met bijna 50 procent gestegen ten opzichte van 2010, toen 94 bedrijven deelnamen. Ten opzichte van 2011 nemen er 7 bedrijven meer deel. Slechts 7, want met 139 bedrijvenstands is de maximumcapaciteit van de campus bereikt. Er staan nog heel wat bedrijven op een wachtlijst. Het bewijst dat hoogtechnologische bedrijven niet meer willen wachten tot sollicitanten uit eigen beweging op hen afstappen, maar dat ze meer en meer de voordelen van rechtstreekse en actieve rekrutering op de campus benutten. Ze bevestigen daarmee ook de kwaliteit van de technologische opleidingen die Lessius op Campus De Nayer aanbiedt.
Tekort aan afstuderenden zelfs nog groter
Ten opzichte van 2011 gaat het om meer bedrijven (139 tegenover 132) voor minder studenten (323 tegenover 297). Het is duidelijk, op deze wijze zullen alle vrije plaatsen op de arbeidsmarkt nooit ingevuld geraken. De periode dat bedrijven naar het buitenland trokken om ‘goedkope’ arbeidskrachten te vinden ligt al een tijdje achter ons. Ondertussen moeten bedrijven steeds meer uitwijken om technologisch hooggeschoolden, ingenieurs, ICT-ers, … te vinden en tal van projecten worden al in het voormalige Oostblok en/of Verre Oosten uitgewerkt. Jongeren die hun talenten echter willen ontwikkelen in exact wetenschappelijke, technologische of ingenieursopleidingen hebben dan ook quasi werkzekerheid. Zij hebben de toekomst in handen, zij zorgen voor een ‘Vlaanderen in Actie’.
Opleidingen
Campus De Nayer leidt in het Departement Industriële Ingenieurswetenschappen ingenieurs biotechnologie, bouwkunde (inclusief landmeten), chemische procestechnologie, elektromechanica (inclusief automotive engineering), elektronica-ICT en energie en gespecialiseerde lasingenieurs op. In de Groep Design & Technologie vormt Lessius er professionele bachelors autotechnologie, elektromechanica, elektronica-ICT en ontwerp- en productietechnologie.
Tijdens de jobinfobeurs komen de vertegenwoordigers van de bedrijven niet alleen in contact met de bijna 300 afstuderende studenten. De studenten van het voorlaatste jaar proberen de bedrijven ervan te overtuigen met hen in zee te gaan voor hun projecten, stages, eindwerken en masterproeven. Meer en meer bedrijven zien dit dan ook als een mogelijke eerste stap in het rekruteringsproces.