Vorig jaar is de Mechelse economie er sterk op vooruit gegaan. Dat is merkbaar wanneer je de cijfers van 2011 vergelijkt met die van 2010. “We hebben het op alle vlakken beter gedaan, zowel wat de werkloosheid als de beschikbare jobs op de arbeidsmarkt betreft. In 2011 hebben we het hele jaar door gezien dat het aantal werkzoekenden bleef dalen ten opzichte van dezelfde periode het jaar voordien. Wat ook hoopgevend is, is dat er in Mechelen het voorbije jaar minder bedrijven failliet zijn gegaan dan in 2010”, zegt Caroline Gennez, schepen van Economie en voorzitter van RESOC Mechelen (sp.a).
Op het einde van het jaar waren er 3.192 werkzoekenden in de stad Mechelen, een daling van 6,4% in vergelijking met december 2010. Dat is beter dan de cijfers voor Vlaanderen, waar er sprake is van een afname met 3,9%. Caroline Gennez: “We zijn 2011 gestart met een werkloosheidsgraad van 9,39%, en in december werd het jaar afgesloten met 8,74%. Dat is een opvallende verbetering, maar we zitten nog niet op het niveau van 2008 voor de crisis toesloeg.” Ook in de regio Mechelen zien we deze positieve tendens voor 2011: een jaar geleden waren er 10.210 werkzoekenden in het gebied van RESOC Mechelen, vorige maand waren er dat nog 9.525.
Ook het aantal vacatures is het voorbije jaar toegenomen. “In 2011 waren er gemiddeld 1.321 vacatures per maand voor de stad Mechelen. Ter vergelijking: in 2010 was dit gemiddeld 1071 en in 2009 zelfs 875 vacatures per maand. Dit betekent dat het aantal vacatures vorig jaar is gestegen met 23,4% ten opzichte van 2010”, aldus Caroline Gennez.
Opvallend is dat er het voorbije jaar in het arrondissement Mechelen minder bedrijven zijn failliet gegaan: 188, of zes minder dan in 2010. Dit gaat tegen de nationale trend in, want 2011 is een recordjaar wat het aantal faillissementen in België betreft. “Deze positieve cijfers tonen aan dat we er in Mechelen in zijn geslaagd om ons sneller dan gemiddeld te herstellen van de crisis. Dat is goed nieuws, maar we weten allemaal dat 2012 geen gemakkelijk jaar zal zijn.” De vertraging van de economische groei is op Vlaams niveau al zichtbaar. Of deze tendens zich verder zal doorzetten, is niet te voorspellen. “Al deze factoren hebben we uiteraard niet zelf in handen, maar we kunnen ons wel zoveel mogelijk proberen te wapenen. Met ons economisch beleid willen we het hoofd bieden aan de uitdagingen die er dit jaar ongetwijfeld zullen zijn. Het aantrekken van nieuwe bedrijven en het intensief begeleiden van startende ondernemers zijn twee belangrijke aspecten waar we in 2012 verder op inzetten”, besluit Caroline Gennez.