In ‘Hangar S’ op het Douaneplein heeft de stad op anderhalf jaar tijd vier sociale economiebedrijven kunnen aantrekken. De S van ‘Hangar S’ staat voor sociale economie en deze bedrijven richten zich op de tewerkstelling van kortgeschoolden en langdurig werkzoekenden. Het stadsbestuur heeft nu beslist om het gebouw op te knappen. “Investeren in sociale tewerkstelling is noodzakelijk want het gaat om kansengroepen die het traditioneel moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. Dankzij hun werkervaring bij deze sociale economiebedrijven stromen ze na verloop van tijd dikwijls door naar het reguliere arbeidscircuit. In de recente werkloosheidscijfers zien we gelukkig dat er na de economische crisis eindelijk ook voor kwetsbare groepen een positieve tendens is waar te nemen”, verklaart schepen van Sociale Tewerkstelling Caroline Gennez (sp.a).
In het totaal zijn er anderhalf jaar na de opening 87 mensen tewerkgesteld bij de vier sociale economiebedrijven van ‘Hangar S’ (Manus, Levanto, Atel en de Energiesnoeiers van Natuur- en Landschapszorg). Zij verrichten nuttig werk zoals groenonderhoud, schoonmaak, zwerfvuil opruimen of herstel van pc’s. Schepen Gennez legt uit waarom deze investering van €99.000 nodig is. “Anderhalf jaar na de feestelijke opening met prins Laurent, is het gebouw toe aan een opknapbeurt. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in o.a. brandveiligheid. Bovendien moeten er energiebesparende maatregelen worden genomen en zijn er aanpassings- en instandhoudingswerken nodig. Dit is nodig om de goede werking van deze bedrijven ook in de toekomst te kunnen blijven garanderen zodat langdurig werkzoekenden aan een job geholpen worden.”
De voorbije maanden was er al een daling van de werkloosheidscijfers en dit geldt ook voor november. De arbeidsmarkt is zich geleidelijk aan het herstellen en Mechelen doet het zelfs beter dan Vlaanderen. “De werkloosheidsgraad in de stad Mechelen duikt voor het eerst sinds mei 2009 onder de 9%. Bij schoolverlaters, jongeren en mensen die minder dan een jaar werkzoekend zijn, zien we nu maand na maand een daling, dit keer zelfs fors met meer dan 10% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar. Dit is traditioneel de voorbode van betere economische tijden en betekent dat afgestudeerden met een lichte vertraging na het verlaten van de schoolbanken werk vinden. Nieuw is echter dat de dalende tendens in november ook zichtbaar wordt bij andere categorieën zoals de kortgeschoolden, 25- tot 50-jarigen, arbeiders en wie 1 tot 2 jaar op zoek is naar werk. Bijzonder tevreden ben ik met de daling bij de meest kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt zoals arbeidsgehandicapten en allochtonen, waar er 5% minder werkzoekenden zijn dan vorige maand. Toch moeten we blijven inzetten op sociale tewerkstellingsinitiatieven zoals de bedrijven van ‘Hangar S’. Door de heropleving van de economie vergroot de kans dat deze langdurig werkzoekenden op termijn op de reguliere arbeidsmarkt terecht kunnen”, besluit Caroline Gennez.