Nieuws
derby in derby in mechelenmechelen

donderdag 12 april 2018 22:39 - Mechelen

Erfgoeddag in de regio Mechelen

Op zondag 22 april is het weer Erfgoeddag. Deze editie staat in het teken van ‘kiezen’. De uitvalsbasis dit jaar is ARSENAAL/LAZARUS in de Hanswijkstraat. Bezoekers kunnen er kennismaken met verschillende erfgoedverenigingen en krijgen er smaakmakers om het erfgoed in de regio verder te ontdekken.

Tijdens Erfgoeddag 2018 staan we stil bij de manier waarop we kiezen voor erfgoed. Wat willen we bewaren voor de toekomst en wat niet? Hoe werden keuzes in het verleden gemaakt? En hoe selecteren we welk erfgoed we vandaag willen doorgeven? Op deze Erfgoeddag zetten we verschillende keuzes in de kijker. De uitvalsbasis voor deze editie is ARSENAAL/LAZARUS, van waaruit de bezoeker een breed palet aan erfgoedsmaken kan proeven.

“Een stad die aandacht besteedt aan haar historisch bewustzijn maakt een moedige keuze. Met de bouw van ons erfgoeddepot Depot Rato, met onze recent uitgebreide Regionale Beeldbank en verstevigd stadsarchief, ons Museum Hof van Busleyden en onze dynamische erfgoedwerking wordt de Mechelse Collectie dagelijks opgewaardeerd en ontsloten. Zo komt er geen stof op de schatkamer die Mechelen is,” aldus Mechels Schepen van Cultuur Björn Siffer.

Een greep uit het programma
* Kantclub Etterjefke leert je tijdens Erfgoeddag hoe je de mooiste kant klost. Ga zelf aan de slag en leer de kneepjes van het vak.
* De Mechelse Radioamateurs kiezen ervoor om een oude communicatietechniek te bewaren en te combineren met hedendaagse digitale technieken. Maak kennis met dit immaterieel erfgoed en kies zelf je favoriete manier van radio maken.
* Speelgoedmuseum Mechelen laat je meewerken aan het speelgoedmuseum van de toekomst. Kruip in het stemhokje, vul de stembrief in en kies jouw favoriet spel of speelgoed! De medewerkers en vrijwilligers gaven alvast het goede voorbeeld en tonen hun keuze in een mini-expo.
* Voor de Vlaamse Kunstkring voor Marqueteurs is de keuze voor het juiste hout allesbepalend voor de kwaliteit van de marqueterie. Deze oude inlegtechniek is een echte creatieve uitlaatklep.
* Maak kennis met een staalkaart van het erfgoed uit Mechelen en de ruime regio. Acht erfgoedorganisaties stellen zichzelf voor in een film: wie zijn ze en waarom kiezen nu precies voor dàt stukje erfgoed?
* Voetbalfans halen hun hart op aan de mooiste herinneringen uit de Mechelse voetbalgeschiedenis.
* Ook de regio laat zijn keuze voor erfgoed zien. In Duffel en bij het Sportimonium denk je mee na over het museum van de toekomst en het Emile Verhaerenmuseum in Sint-Amands laat je kennis maken met deze Vlaamse schrijver aan de hand van twee heel verschillende visies.

Voetbalerfgoed live op Reflex
Mechelen is een stad met een bijzonder rijke voetbalverleden. De stad telt twee traditieploegen: KV Mechelen en Racing Mechelen. Beide clubs zagen het levenslicht in 1904. Maar wat zijn voor de supporters van KV en Racing de meest memorabele momenten? Vanuit de mobiele radiostudio van Reflex in de Kruidtuin herbeleven supporters de hoogte- en dieptepunten van hun clubs.

foto: (c) Collectie Malinwa ArchiefKlik hier voor meer nieuws uit de regio Mechelen

Klik hier voor meer nieuws over Reflex

Klik hier voor meer sportnieuws

Klik hier voor meer sportnieuws

Commentaar