Naar aanleiding van Wereld Vegetarisme Dag op 1 oktober zet de stad Mechelen haar schouders onder een aantal initiatieven rond vegetarisme. Daarmee onderstreept ze nogmaals haar duurzame ambities. De stad vindt partners in E.V.A. (Ethisch Vegetarisch Alternatief), Vormingplus, Colomaplus, de milieuraad en Mechelen Klimaatstad. Die willen allemaal de vegetarische keuken promoten omdat die lekker en gezond is én tegelijkertijd onze ecologische voetafdruk verkleint.
Schepen van leefmilieu Marina De Bie (Groen!) spreekt haar ambities uit: “De stad wil de Mechelaars in de eerste plaats aantonen dat een vegetarische levensstijl niet per sé een straf is, wel integendeel. De veggie-keuken is heerlijk en bijzonder gevarieerd. En ze reduceert daarenboven de CO2-uitstoot die zo nefast is voor onze leefomgeving en de portemonnee. Daarom juichen we het toe dat in Mechelen meer en meer initiatieven opduiken om die keuken te promoten. Naar aanleiding van Wereld Vegetarisme Dag staat er op 30 september heel wat op het programma dat de interesse van alle Mechelaars verdient.”
het programma begon vandaag al met een workshop vegetarisch koken voor chefs in en door school Coloma Plus. “Chefs, sous-chefs en keukenpersoneel van horecazaken uit onze stad konden zich inschrijven voor deze workshop voor professionelen. Bedoeling is dat ze hun expertise rond de vegetarische keuken nog uitbreiden. De stad streeft ernaar om nog meer ‘veggie’ op de menukaarten van de Mechelse horecazaken te krijgen. De interesse en leergierigheid van de Mechelse chefs is groot want zij merken dat er steeds meer vraag is naar vegetarische gerechten. De chefs zullen tips krijgen van ervaren koks van Coloma Plus onder leiding van Björn Matheusen. Het wordt een inspirerende kookavond”, aldus De Bie.
Niet alleen professionelen krijgen workshops aangeboden. Ook amateurkoks kunnen aan het werk met ‘vegetarisch broodbeleg’. Vormingplus biedt 2 workshops aan op 30 september in het Olivetenhof (9.30u-12u en 19-22u). “Het is van groot belang om gevarieerd vegetarisch te kunnen eten. Daarom is dit aanbod zo belangrijk. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar af en toe heb je als amateurkok een eye-opener nodig. Hetzelfde tracht Mechelen Klimaatstad te doen met haar initiatief ‘De Langste Veggietafel’. Op 16 april van dit jaar brachten ze honderden Mechelaars rond de tafel op de Grote Markt. Iedereen had een ander gerecht meegebracht, en dat werkte aanstekelijk. Daarom staat er een tweede tafel gepland op de avond van 30 september. We hopen weer op 500 Mechelaars. Of wie weet zelfs meer”, gaat De Bie verder.
Om meer te weten te komen over E.V.A. kunnen Mechelaars op 30 september, Wereld Vegetarisme Dag, terecht in de Keldermanszaal van het stadhuis. Daar organiseert de milieuraad een gespreksavond met Tobias Leenaert (EVA) en Jan Van Langendonck (Radio1). Het gesprek wordt voorafgegaan door een vertoning van de film ‘Meat The Truth’, een docu van de Nicolaas G. Pierson Foundation over de link tussen vleesconsumptie en onze ecologische voetafdruk.