Na een editie die meer Theater in Twater dan Theater aan Twater was, heeft de organiserende vzw toch de data voor volgend jaar bekend gemaakt. Het festival dat op 18 jaar tijd uitgroeide tot een van de grootste en zeker uniekste familiefestivals van het land, trok dit jaar zo’n 11 000 bezoekers, 4000 minder dan vorig jaar. De volgende editie vindt plaats op 17 en 18 mei.
Achter de schermen is de organisatie al volop bezig met de 18de editie. Met Theater Tol, The Double Wheel of Death en The Black Blues Brothers hebben ze alvast drie acts van wereldniveau te pakken. The Black Blues Brothers hebben inmiddels in meer dan 20 landen opgetreden, voor meer dan 400 000 toeschouwers waaronder zelfs een privé-optreden voor Paus Franciscus. Dankzij de fijne samenwerking met De Schorre zal er ook opnieuw een Schorremorrie zijn, dus het speelparadijs met acts, workshops, animatie enz. komt ook terug, net als de camping die mogelijks twee formules krijgt. “Qua internationale slotact hadden we dit jaar Close-Act (foto) wat een enorm succes was. Dat maakt ons sterk dat de bezoekers ook Theater Tol met het fantastische luchtspektakel The Garden of Angels gaan appreciëren. Het is van ons 10de jubileum in 2015 intussen geleden dat we hen nog op bezoek hadden”, zegt programmator Patrick Poppe.
De organisatie maakte intussen de balans op van mei ’24 en kondigt nu al aan dat het terrein herbekeken wordt. “De regenval van de voorbije editie heeft ons geleerd dat we meer overkapping moeten hebben want de regen zorgde voor een financieel zwaar tegenvallende editie. Het feit dat we ons strand en Soirée Cirque @The Beach moesten sluiten, deed pijn. Als kleine vzw dragen we zulke verliezen nog een tijdje mee. We moeten dus zeker verder investeren in het comfort van onze bezoekers en tegelijk meer doen rond de intimiteit wat op een domein als De Schorre een uitdaging blijft. Derde opdracht is het feestgehalte – zeker voor volwassenen – nog verhogen”, zegt voorzitter Peter De Ridder. “Zo komt de grote circustent uit 2022 als spektakeltent terug, want daar kunnen we meer dan 1500 mensen droog zetten ook moest dat nodig zijn. Ook de spiegeltent is een blijver. En verder krijgt ook onze food court een grote overkapping. Dankzij de investeringen die Tomorrowland in het terrein doet, kunnen we hoogstwaarschijnlijk ook een gloednieuwe stage op het water gebruiken. De Tomorrowland-gangers kennen dit als de nieuwe Planaxis stage. Qua podia kunnen we nog zeggen dat Cirq’Ooh, ons platform voor experimenteel circus, meer dan 4.000 unieke bezoekers telde wat voor een eerste jaar enorm is. Dit weekend houdt onze ‘club’ trouwens een grote brainstorm om te kijken hoe onze 18de editie er verder zal uitzien. We willen er immers meer dan ooit een festival van maken dat de mix brengt van spektakel, circus, stunts, muziek en beleving en dat zowel voor groot als klein. Tot slot nog even meegeven dat we bijzonder fier zijn dat we er in geslaagd zijn om ons festival volledig op zonneënergie en battery packs te laten draaien en dus steeds groener worden. Ons restafval bleek wel opnieuw gestegen naar 255 gram per bezoeker (28 gram meer dan in 2023) maar dat komt vooral omdat we de overhead-afvalkost door minder bezoekers konden delen. Wisselbekers zijn bij ons ook geen issue vermits we hier samen met de Nationale Loterij in investeerden. Er komt ook geen transport bij kijken want we installeren telkens onze eigen wasstraten.”
Om dat allemaal te vieren en een vliegende start te nemen, hebben de Kaaimannen alvast een cadeau: de eerste 500 bezoekers kunnen tot 40 procent korting krijgen op hun dag- of weekendticket. “Als we de festivalprijzen vergelijken, ook van andere familiefestivals, zijn we altijd al veruit de goedkoopste in het rijtje geweest: deze korting komt daar bovenop, we schatten dat die ‘very early birds’ dit weekend de deur uit zijn. Weet immers dat je er 10 uur spektakel voor krijgt op een unieke locatie en dat we een vzw zijn met enkel vrijwilligers en nog een groot sociaal doel: zo gaven we weer meer dan 1500 tickets gratis of aan 1 euro weg. Theater aan Twater georganiseerd krijgen, is dus eigenlijk elk jaar in zijn geheel een stunt.”