Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver heeft zwerfvuilhandhavers aangesteld om de strijd tegen zwerfvuil aan te gaan. Zij gaan op pad in de gemeente en zullen personen die zwerfvuil of hondenpoep achterlaten meteen beboeten.
“Ondanks alle sensibiliserende en andere inspanningen die we reeds leverden, zien we nog steeds veel zwerfvuil in onze gemeente. Daarom willen we nu een stap verder gaan”, vertelt schepen van Omgeving Bart De Boeck.
Geen verwittiging, meteen GAS-boete
Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver gaat in zee gaan met OVAM en stelde op ge gemeenteraad van 27 maart gemachtigd ambtenaren aan in de strijd tegen zwerfvuil. “Zij zullen al in april kunnen starten”, zegt schepen De Boeck. “De zwerfvuilhandhavers kunnen 24 uur op 24 en zeven dagen op zeven patrouilleren. Wanneer ze iemand betrappen, schrijven ze meteen een GAS-sanctie uit. Het bedrag hiervan kan oplopen tot 350 euro. De vervuiler krijgt dus niet eerst nog een waarschuwing.”
Ook het niet bij hebben van hondenpoepzakjes wanneer je met de hond op wandel bent, het weggooien van sigarettenpeuken en het storten van huisvuil in openbare vuilnisbakken is strafbaar.
Ook aan glasbollen en kledingcontainers
Sint-Katelijne-Waver is niet de eerste gemeente die intekent op dit initiatief van Ovam. In heel Vlaanderen, ook in onze regio, gingen al tal van gemeentes op deze manier de strijd tegen zwerfvuil aan. Wanneer een zwerfvuilhandhaver iemand betrapt, zal die de vervuiler aanspreken en zich legitimeren. Vervolgens maken ze een bestuurlijk verslag op en bezorgen dat aan de sanctionerend ambtenaar. De vervuiler ontvangt vervolgens de GAS-sanctie in de brievenbus.
Het gemeentebestuur van Sint-Katelijne-Waver zal daarnaast ook optreden tegen sluikstorten aan glasbollen en kledingcontainers. Tijdens diezelfde gemeenteraad van 27 maart stelde het ook hiervoor extra controleurs aan. “Voor deze actie werken we samen met Ivarem”, zegt schepen De Boeck.
“Zwerfvuil dumpen is een bewuste daad”
“We kunnen er echt wel van uitgaan dat zwerfvuil (en sluikstort) bewust wordt achtergelaten met de bedoeling om de maatschappij op te zadelen met de rommel en de overlast”, stelt schepen De Boeck.
“Wanneer we sensibiliseren, handhaven en uiteindelijk toch moeten verbaliseren, moeten we dan ook niet te zacht optreden en op z’n minst een deel van deze kosten, in belang van een propere gemeente, trachten te recupereren bij de vervuilers zelf. Daarom zullen we binnenkort de boetes voor sluikstort, die momenteel 125 euro plus 125 euro opruimkosten bedragen, optrekken.”
“In een ideale wereld zou een gemeente niet moeten investeren in dit soort controle en handhaving. Daarin beseffen mensen dat ze hun afval het best gewoon mee naar huis nemen. We hopen met z’n allen dat de zwerfvuilhandhavers weinig moeten optreden”, besluit schepen De Boeck.