Stad Mechelen is blij met de subsidies die ze van Vlaanderen krijgt voor de verdere uitbouw van Mechelen als toeristische bestemming. In totaal gaat het om 2.970.000 euro, bedoeld voor de verbreding en verdieping van het belevingsaanbod in de stad rond de Bourgondische Renaissance.
Vrijdagnamiddag maakte Vlaams minister van toerisme Zuhal Demir de subsidie van bijna 3 miljoen euro voor Mechelen via een persbericht bekend. Mechels schepen voor toerisme Björn Siffer is dankbaar: “Het toerisme in Mechelen is al enkele jaren aan een opmars bezig, maar kende net als vele andere steden een terugval tijdens corona. Deze financiële boost van Vlaanderen helpt ons om daarvan te herstellen en op een duurzame manier verder te kunnen groeien als florerende bestemming, zowel nationaal als internationaal.”
“Het woord ‘duurzaam’ is hier belangrijk, want daar wordt de Mechelaar zelf ook beter van. Het creëert nieuwe kansen, biedt jobs en is goed voor de lokale economie, zonder dat het overheersend wordt. Het helpt ook om de natuurlijke en culturele rijkdom in onze stad in stand te houden en te verbeteren”, aldus de schepen. De focus van de subsidie ligt op drie pijlers: het Museum Hof van Busleyden, de Sint-Romboutstoren en een belevingsparcours langs de verschillende hoven uit die periode.
Toegangspoort
Het Museum Hof van Busleyden wordt verder uitgebouwd als letterlijke en figuurlijke toegangspoort tot de Bourgondische Renaissance in Mechelen. De Beiaard en Torenkamer in het historische stadspaleis worden toegankelijker gemaakt, de drie buitenruimtes worden heraangelegd en er komen verschillende tentoonstellingen van internationale allure. In november opent Verborgen Parels, 6 eeuwen meesterwerken uit Mechelen. De komende jaren volgen nog topexpo’s over de Ridders van het Gulden Vlies in samenwerking met de Sint-Romboutskathedraal en over Vlaamse wandtapijten in samenwerking met Koninklijke Manufactuur De Wit.
Kristl Strubbe, directeur Museum Hof van Busleyden: “Dit is groot nieuws voor het museum. Met deze aanzienlijke middelen kunnen we nog sterker inzetten op het maken van toptentoonstellingen en het naar Mechelen halen van bruiklenen uit internationale musea. Museum Hof van Busleyden werkte de voorbije jaren al samen met het Rijksmuseum in Amsterdam, het Kunsthistorisches Museum in Wenen en het Prado in Madrid en zal dat de komende jaren nog uitbreiden. Zoals voor onze prestigieuze expo Verborgen Parels, 6 eeuwen meesterwerken uit Mechelen, die op 10 november opent. Daarnaast kunnen we nu onze historische museumtuinen herinrichten tot groene weelderige Renaissancetuinen en een echt besloten hofje. Ons stadspaleis wordt meer dan ooit een aantrekkelijke verborgen parel.”
“Met de heraanleg van de drie historische Renaissancetuinen, in combinatie met hedendaagse kunst, worden nieuwe oases van groen en water in de stad gerealiseerd die uitnodigen tot ontmoeting. Zowel voor voorbijgangers als voor mensen die het museum bezoeken of gewoon rust zoeken. Bovendien wordt het misschien wel de mooiste plek ter wereld om te genieten van een beiaardconcert vanuit de vernieuwde torenkamer”, vindt schepen Björn Siffer.
Toren
De Sint-Romboutstoren is de perfecte plek om het historische netwerk van stadspaleizen en torens in Mechelen te ontdekken. In de hoogste ruimte van de toren (Askelder) en op de Skywalk zullen bezoekers nog beter begrijpen wat ze zien en geïnspireerd worden om nog meer te ontdekken. Ook hier weer staat toegankelijkheid en beleving centraal. Op de Skywalk krijgen bezoekers via augmented reality inzicht in de vroegere stadspaleizen en torens die er ooit waren of nog steeds zijn. De twee beiaarden in de Sint-Romboutstoren, onderweg naar de Askelder en de Skywalk, worden toegankelijker gemaakt door ingrepen aan de huidige trap.
Belevingsparcours
Een belevingsparcours doorheen de stad brengt de verschillende hoven uit de Bourgondische Renaissance tot leven. Er komt, in samenwerking met verschillende partners, een vast en een tijdelijk programma met voldoende body om internationaal te promoten. Zowel het culinaire als muzikale aspect binnen de Bourgondische tijd komen aan bod. Het parcours gaat langs de plaatsen die gelinkt zijn met de Bourgondische Renaissance in de binnenstad, zijnde: het Hof van Busleyden, de Sint-Romboutstoren en -kathedraal, de acht historische kerken, het Hof van Cortenbach, het Hof van Palermo, het Hof van Savoye, het Schepenhuis, het Hof van Coloma, het Hof van Hoogstraten, het Hof van Schoofs, het Hof van Prant, de Refugie van Sint-Truiden, de Refugie van Tongerlo, de Refugie van Villers en de historische tuinen van al die paleizen.
“Het kernverhaal rond de Bourgondische Renaissance biedt vele kansen voor Mechelen. We trekken meerwaardezoekers en erfgoedliefhebbers aan en kunnen ons positioneren tegenover andere Vlaamse kunststeden en grote Europese steden en dit alles met oog voor vergroening, verduurzaming, digitalisering en ‘bewuster reizen’, beleidslijnen waar we vanuit Visit Mechelen samen met Toerisme Vlaanderen mee onze schouders onder zetten, zodat Mechelen een aangename en leefbare stad blijft”, besluit Björn Siffer.